Negyvenezer új influenzás ment orvoshoz

2009.12.02. 17:24 Módosítva: 2009.12.02. 17:49
Tombol az influenzajárvány: majdnem ötödével több a beteg, mint egy héttel korábban. Az egészségügyi miniszter szerint Európában vakcinahiány van, nálunk viszonylag jó a helyzet.

Emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma; a heti jelentés szerint 18 százalékkal többen betegedtek meg, mint az azt megelőző héten - közölte az egészségügyi miniszter. Összesen 40 300-an fordultak orvoshoz az előző heti 34 100-hoz képest.

Kórházban 346 embert ápoltak, harmadával többet, mint az előző héten. Közülük 29 ember szorult gépi lélegeztetésre, ami duplája az azt megelőző hetinek.

Az elmúlt heti adatok szerint, a gyerekek aránya 37 százalék, a betegek negyede 15-24 éves fiatal, húsz százaléka pedig 25-34 éves.

"Az oltások jól haladnak" - mondta Székely Tamás. A lakosság körülbelül 20 százaléka kapott oltást.

A legjobb védekezés a védőoltás

Székely Tamás megerősítette, a legjobb védekezés a H1N1 vírus ellen a védőoltás. A kismamák oltását még inkább preferálni kell, hiszen ők a kiemelt kockázati csoportba tartoznak.

A szakminiszternek nincs arról tudomása, miszerint konkrét bejelentés érkezett volna arról, hogy egy adott háziorvos megtagadta volna az oltás beadását.

Az intenzív terápiás részlegekről szólva Székely Tamás azt mondta, minden egyetemi klinikán, súlyponti intézményben és megyei kórházban van ilyen részleg. Elmondása szerint 1200 intenzív ágy és 1080 lélegezető gép van országszerte, és a tárca által készített "vészforgatókönyv" szerint azonban bármikor módosítható a beutalási rend. Megjegyezte: a megbetegedések gyakorisága eltérő az országban, ezekben a hetekben a leginkább a közép-magyarországi régió érintett.

Nem kapnak annyit, amennyit rendelnek

A kismamák oltásáról és az infektológiai szakmai kollégium véleményéről szólva a miniszter azt mondta, sok terhes nőt beoltották már, a védőoltások veszélytelenebbeknek bizonyultak, mint a vírus szövődménye, és a szakmai kollégium is úgy foglalt állást, hogy oltani kell a várandósokat.

Hozzátette: Brüsszelben részt vett a unió egészségügyi minisztereinek tanácskozásán, ahol azokat a problémákat vetették fel a szakminiszterek, hogy nem lehet védőoltást kapni, vagy nem annyit kapott egy adott ország, amennyit rendelt, vagy nem határidőre szállított a gyártó. Magyarország ehhez képest jó helyzetben van, hiszen saját gyártókapacitással rendelkezik. A külföldi példákat hozva Székely Tamás úgy fogalmazott, "nincs olyan forgalomban lévő vakcina (a világon), amely jelen pillanatban a szabadpiacon elérhető.

Egészséges volt a zalaegerszegi férfi

Kétoldali tüdőgyulladást, majd több szervi elégtelenséget okozott a H1N1 influenzavírus fertőzése annál a zalaegerszegi fiatalembernél, aki hétfőn hunyt el a Zala Megyei Kórházban - közölte Kránicz Katalin, a kórház intenzív osztályát vezető főorvos.

A család tájékoztatása szerint a 24 éves férfinak nem volt krónikus betegsége, korábban egészséges volt. Tervezte, hogy beoltatja magát az influenza ellen, de erre már nem kerülhetett sor.

A fiatal tíz napot töltött az intenzív osztályon, ahová kétoldali tüdőgyulladással került be. Már ellátása során kimutatták szervezetében a H1N1 vírus jelenlétét, és időközben lélegeztetőgépre is kellett kapcsolni.

Nagyon hamar több szervi elégtelenség lépett fel. Végül közvetlenül ezek a problémák vezettek a halálához, így egyebek mellett tüdejének és veséjének leállása, ami összefüggésbe hozható a vírusfertőzéssel.