A püspöki konferencia elhatárolódik a Jobbik keresztjeitől

2009.12.03. 23:39
Az egyház vezetésének tudta nélkül vettek részt az adventi keresztállítási akciókon a katolikus papok, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pedig csak egy bizonyos politikai csoport leveleiből értesült erről - mondta Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke sajtótájékoztatón a Jobbik megmozdulásaira utalva, anélkül, hogy a pártot megnevezte volna.

“Ezeknek a keresztállításoknak a tartalmával semmiképpen nem tudunk azonosulni. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a karácsonyi előkészület, az adventi időszak méltó módon történjen, az egyháznak megvannak a saját liturgikus előírásai és hagyományai a karácsony előkészítésére" - fejtette ki a bíoros. A kereszt politikai eszközként való felhasználásával a katolikus egyház nem azonosulhat, ezért ebben a kérdésben rendkívül kiegyensúlyozott álláspontra helyezkedett az MKPK - mondta Erdő Péter. A Vatikán utasításai alapján sem a szentmisét, sem más katolikus liturgikus szertartást politikai események díszleteként, járulékaként nem szabad végezni.

A térségben ez nem egyedülálló, tavasszal az európai parlamenti választások előtt Ausztriában volt hasonló próbálkozás a kereszt használatára, akkor Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek hasonló nyilatkozatot tett.

A bíboros a 2010-es költségvetésről szólva kiemelte: nominálértékben több mint tíz százalékkal lesz kevesebb az egyházaknak járó pénz 2009-hez képest, amit ha az inflációval is kiegészítünk, akkor ez jelentős veszteség. Először fordul elő, hogy nem jelöltek meg konkrét összeget a büdzsében a közoktatási intézményeknek járó kiegészítő támogatásra. Ennek az összegnek a megállapítására az Állami Számvevőszék az illetékes szerv.