Bedurrantotta kampányát az MSZP

2009.12.03. 15:11 Módosítva: 2009.12.03. 17:35
A szocialista párt a Gellért téren kezdte meg a 2010-es választás fővárosi kampányát. A párt eseménynaptárában nem szereplő, váratlan indítás bővelkedett a szimbólumokban: a közelben folyó metróépítés darui egyfelől jelzeték az elmúlt évek fejlesztési törekvéseit, másfelől itt csattogtak nemrég a jobboldal bakancsai, hogy Horthy Miklós kormányzó bevonulását ünnepeljék. Mesterházy Attila, Lendvai Ildikó és a fővárosi pártvezetés mögött pedig a Nagymező utcai Broadway MSZP-logós fotója lengedezett, hogy a nyitott és liberális budapestiek, és a szintén nyitott és szintén liberális szocialisták természetes szövetségét jelképezze.
D SOS20091203018

Majdnem teázással indult az MSZP külső helyszínes fővárosi kampánynyitója. A Gellért térre tervezett esemény olyan hirtelen szerveződött, hogy az országos pártvezetők nem, csak a budapestiek értek oda időben. Budai Bernadett kampányszóvivő és képviselőjelölt egy szomszédos kávézót javasolt melegedőnek, de aztán kissé megkésve befutott Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, a párt egyetlen miniszterelnök-jelöltje pedig már menetközben csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz.

A programismertető rendezvény beszédeinek sorát Burány Sándor, a fővárosi MSZP vezetője kezdte, rögtön az elején elismerve, hogy az utóbbi időben meglazult a liberális, nyitott és baloldali budapestiek és a hasonló értékeket valló párt kapcsolata. A feladat az, hogy a szocialisták újra felvegyék a fonalat, és minél több fővárosival ismertessék meg az MSZP alapvetéseivel, még akkor is, ha ezért sokat kell majd dolgozni.

A nagy munka a hétvégén már el is kezdődik: a pesti és budai piacokon MSZP-aktivisták és politikusok fogják magyarázni a terveket, és az eredményeket, de persze kíváncsiak lesznek a szavazók véleményére is.

Lendvai Ildikó pártelnök szerint eredmények vannak bőven, hiszen az országot és főleg Budapestet daruerdő borítja. „Büszkék lehetünk az elmúlt nyolc év építkezéseire.” Jelképként mutatott a Műegyetem rakparti metróépítkezés daruira.

Büszkék lehetünk az elmúlt nyolc év építkezéseire
Büszkék lehetünk az elmúlt nyolc év építkezéseire

Horváth Csaba is jelképesnek érezte a Gellért teret, hiszen közel száz évvel azután, hogy Horthy Miklós bűnös városnak kiáltotta ki Budapestet, a bevonulás évfordulóján a jobboldal újra ezzel a történettel operál. A Budapestért felelős kormánybiztos szerint pedig az elmúlt 100 évben a most lezárult ciklus és az előző hozta a legtöbb beruházást a városnak. Igaz a fejlesztéseket nem lehet por és piszok nélkül véghezvinni.

A kormánybiztos után megszólaló Mesterházy Attila mindegyik előtte szólónak igazgat adott és leszögezte, fontos, hogy a kampány és a program az embereket érintő kérdésekről szóljon. Az nem helyes, ha a pártok mindig csak az egymás közti csatározásokkal vannak elfoglalva. Természetesen mindemellett azért tudatosítani kell az emberekben az eddig elért eredményeket is.

budapest

A kampánynyitóra az MSZP új dizájnnal jelentkezett. A programfüzet a nemrég nyitvatartási korlátozással riogatott Broadway hirdeti: „Lássuk az eredményeket”. Az esemény végén egy statisztikai adatokkal felszerelkezett polgár felbukkanása jelentette a főpróbát a nép és a párt direkt találkozásához. A férfi a környező államok és Magyarország életszínvonalának alakulását próbálta érzékeltetni néhány számmal a kormánypolitikusoknak. Lendvai Ildikó találta meg elsőnek a megfelelő választ, amely szerint a szlovák nyugdíjak 30 százalékkal alacsonyabbak a magyarnál. A férfi szerint Lendvai csak viccelt, a 313 eurós alapnyugdíj a magasabb. Budai Bernadett ekkor berekesztette a sajtótájékoztatót.