Titkosszolgák, katonák az Omninvest körül

2009.12.03. 16:29
A magyar államot nem érdekli, az NBH nem ismeri az oltóanyag gyártó tulajdonosát, a sajtó és néhány képviselő nyomoz. Az eredmények még kuszák, de több forrás utal arra, hogy az oltásokat gyártó cég tulajdonosai között az egykori állambiztonsághoz kötödő személyek állnak, az pedig már tény: ugyanez az NBH szerint ismeretlen üzleti kör a Honvédelmi Minisztériumtól is több megrendelést kapott már.

Nem az Omninvest az első cége annak a titokzatos vállalkozásnak, illetve a mögötte álló, még titokzatosabb tulajdonosoknak, amelyik a magyar állammal üzletel - derül ki a HVG összeállításából. A ciprusi Larnacában bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd., az Omninvest jelenlegi tulajdonosa 1997 és 2003 között tulajdonos volt a budaörsi Medyag Kft-ben.

A Medyag korábban a Honvédelmi Minisztérium beszállítója volt, honlapja szerint részt vett a honvédség laboratóriumainak katasztrófahelyzetekre való felkészítésében. Emellett referenciái között szerepel több HM-es intézmény, így a HM Egészségvédelmi Intézete és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HMEI).

Az Omninvest pilisborosjenői üzeme
Az Omninvest pilisborosjenői üzeme

Utóbbi azért is érdekes, mert jelenlegi elnöke, Nagy Imre, az utolsó KISZ első titkárból lett milliárdos vállalkozó nem csak állami cégvezetőként találkozott a Medyaggal: az ismeretlen hátterű cég beszállt a közvezett érdekeltségében álló magánvállalkozása, a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt-be  - írja a cégadatokat kutatva a HVG.

Igaz, a Medyag és az Omninvest jelenleg a cégadatok szerint már külön tulajdonosi kézben van, de a közös gyökerekre és a kapcsolattartásra több más minden mellett az is utal, hogy a titokzatos tulajdonosokat rejtő offshore cégeket, a Omninvest mögött álló Sumptert, illetve a Medyag mögötti, szintén Larnacában bejegyzett Middleport Holdings Ltd. egyazon offshore tanácsadó cég képviseli.

A HVG egy forrása szerint az oltóanyaggyártó Omninvest tulajdonosa, a Sumpter mögött három magyar állampolgár áll, ketten közülük az állambiztonsághoz kötödő nyugdíjasok, egyikük pedig az egészségügyi igazgatásban dolgozott korábban.

A titkosszolgálati szál előkerült már az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is, ahol azonban a képviselők hiába faggatták a Nemzetbiztonsági Hivatal képviselőit: a magyar állam titkosszolgálata úgy tűnik nem tudja felderíteni ki áll a cég mögött. Demeter Ervin, a bizottság tagja, volt titokminiszter azt mondta, internet és két telefonhívás segítségével másfél óra alatt derítette ki az influenzavírus elleni vakcinát gyártó cég adatait, és tette mindezt azért, mert az NBH ezredese a hétfői meghallgatáson valótlan adatokat és neveket közölt a bizottság tagjaival.

A Heti Válasz közben felidézi: 2004-ig az Ominvest kft. felügyelőbizottsági tagjaként és ügyvédjeként tartották nyilván azt a Kaizinger Zoltánt, aki a rendszerváltozás előtti években a Belügyminisztérium III/III-2-a. alosztályának beosztottja volt. Kaizinger szervezte be például a Fidesz-tag Szeszák Zsoltot, akinek az volt a feladata, hogy erősítse a Hősök terei újratemetést ellenző hangokat a párton belül.

Kaizinger Zoltán 1991-ben Securintell Biztonsági Szolgáltató Kft. néven nyomozásra szakosodott céget alapított; e kft.-ben tulajdonostársa volt például az 1986-1990 közötti időszak belügyminiszter-helyettese, a ma ügyvédként tevékenykedő Ilcsik Sándor, írja a Heti Válasz. A Securintell egykori tagjai között a  lap szerint egyébként más, belügyi-állambiztonsági-munkásőri előélettel rendelkező személyek is feltűnnek - és a tulajdoni körben a Zimonyi Ferenc név is szerepelt - az Omninvest mai ügyvezetőjét szintén Zimonyi Ferencnek hívják.