Jobban van az egyik fertőzött kismama

2009.12.04. 13:11 Módosítva: 2009.12.04. 13:11
Az eddigi információk szerint jelenleg öt kismamát kezelnek intenzív osztályon, egyiküknek, a szerdán kórházba került 21 éves nőnek javult az állapota, ő az első kismama, akit le lehetett venni a lélegeztetőgépről. A nyilatkozó kórházakban jelenleg 13 gyermek kap intenzív ellátást a H1N1 miatt, van köztük 4 hónapos csecsemő és 17 éves kamasz is.

A Szent László Kórházban egy ember meghalt az újinfluenza szövődményében, mondta Kertész Adrienne pénteken. A budapesti kórház járványügyi főorvosa közölte: a 40 éves nő szerdán hunyt el. Vele együtt tizenhét ember halt meg Magyarországon az új influenzavírus szövődményeiben. Kertész Adrienn egyelőre cáfolta azt az értesülést, hogy a kórházban ketten haltak volna meg a H1N1 szövődményében.

A Szent László Kórházban jelenleg hét gyermeket és két felnőttet kezelnek az újinfluenza szövődményeivel. A hét gyermek között van 4 hónapos és 17 éves is, közülük kettő szorul lélegeztető gépre. A két felnőtt közül egy fiatal felnőttet szintén lélegeztető gépre kellett kapcsolni.

A Bethesda Gyermekkórházban jelenleg tíz gyermeket kezelnek influenzás panaszokkal, mondta Velkey György főigazgató pénteken. Közülük kettőt kezelnek az intenzív osztályon, de egyikük sincs életveszélyben. A korábbi, már kórházból hazaengedett esetek között volt csecsemő is, de náluk jellemzően két év fölötti gyermekek jelentkeztek eddig influenzás panaszokkal.

A Szegedi Egyetem Gyermekklinikáján a legutóbbi sajtóértesülések szerint négy gyermeket, köztük két csecsemőt ápolnak az intenzív osztályon, közülük egy lélegeztető gépre szorul. Az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás intézetében a hírek szerint halva született meg annak a 40 éves kismamának a gyermeke, akit már öt hete tartanak lélegeztető gépen az újinfluenza szövődményei miatt.

A fővárosi Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján jelenleg három kismamát ápolnak: egy már több mint tíz napja lélegeztetőgépre kapcsolt 26 éves nőt, egy szerdán a kórházba került 21 éves asszonyt, és egy csütörtökön érkezett kismamát, mondta Gál János, az intézmény vezetője, aki hangsúlyozta, hogy egyik kismama sem volt beoltva a vírus ellen. A 26 éves és a csütörtökön a klinikára került kismamák állapotáról a család kérésére nem adhatnak felvilágosítást. A 21 éves kismama állapotáról azonban annyit tudni lehet, hogy miután még szerdán császárral világra segítették a kislányát, a nő állapota javulni kezdett, csütörtökön már le tudták venni a lélegeztető gépről. Gál János hangsúlyozta: azért különösen jó ez a hír, mert ez a kismama az első, aki terhesként lélegeztetőgépre került, és le tudták onnan venni.

A szerdán a Semmelweis Egyetem intenzív osztályára került 21 éves kismamának császármetszéssel egy kislánya született, aki kezelőorvosa szerint jól van. Pataki Margit, az SE I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának főorvosa azt mondta: az első tesztek szerint a 32. hétre született kislány nem kapta el a H1N1 fertőzést, de hétfőn megismétlik a vizsgálatot. Erre a klinikára került az a kisfiú is, aki szintén császárral született és annak az újinfluenzás kismamának a gyermeke, aki csütörtökön került az intenzív terápiás klinikára.

Péntektől látogatási tilalom érvényes a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház pulmonológiai osztályán is, közölte Varga Gábor főigazgató főorvos. A csecsemő- és gyermekgyógyászati centrumban, a szülészeti és nőgyógyászati, valamint a központi intenzív osztályon egy hete rendelték el a látogatási tilalmat, amelyet most a tüdőgyógyászati osztályra is kiterjesztettek. Az érintett osztályok szakambulanciáin azonban a járóbeteg-ellátás továbbra is zavartalanul működik.

A Győrben kezelt kismama állapota péntekre sem változott, továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van.