Szombaton is lehet H1N1-oltást kapni

2009.12.04. 19:44 Módosítva: 2009.12.04. 22:14
Eddig tizenkilencen haltak meg az új influenza szövődményei miatt Magyarországon. Egy hét alatt ötvenezren kaptak oltást az oltópontokon, négy ÁNTSZ-kirendeltség szombaton is nyitva lesz. Több kórházban influenzarészlegeket jelölnek ki.

Szombaton négy oltóhely lesz nyitva az országban, ahol térítés ellenében lehet megkapni az új influenzavírus elleni oltást, közölte az országos tiszti főorvos pénteki sajtótájékoztatóján.

Székesfehérváron, Veszprémben, Tatabányán és Budapesten lehet felkeresni az ÁNTSZ kirendeltségeket reggel 8-tól este 20 óráig, mondta Falus Ferenc. A többi oltóhely továbbra is hétfőtől péntekig várja az oltásra jelentkezőket, ezek esetleges szombati nyitvatartásáról az ÁNTSZ-kirendeltségek forgalma alapján döntenek majd.

Egy hét alatt megközelítőleg ötvenezren kaptak védőoltást a H1N1 vírus ellen az ország kétszáz oltóhelyén.

Az országos tiszti főorvos adatai szerint eddig 19 ember halálát okozta a vírus szövődménye és két magzatot nem tudtak megmenteni.

Azonnal meg kell kezdeni a kezelést

A háziorvosoknak ajánlás készül: ha a betegen influenzaszerű tüneteket észlel az orvos, a páciens lázas, nehéz légzése van, akkor azonnal meg kell kezdeni az antivirális kezelést.

Ha egy várandós kismama belázasodik, hat órán belül, de nem 48 óránál később el kell kezdeni a vírusellenes gyógyszeres kezelést, mondta Falus Ferenc. Ha a patikában éppen nincs egy adott készítmény, akkor kórházba kell küldeni a kismamát, hangsúlyozta.

Olyan háziorvosról nem tudnak, aki nem volt hajlandó beadni a védőoltást.

Influenzarészlegeket jelöltek ki

Csaba Károly közép-magyarországi regionális tiszti főorvos több kórházban úgynevezett influenzarészleget jelölt ki. A Heim Pál Gyermekkórházban negyven, a Bethesda Gyermekkórházban húsz ágyon, valamint a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikáján 12 ágyon csak az influenzával kezelt betegeket kezelik.

Ezen kívül az országos tiszti főorvos értesítette a régiókat, hogy az aktív ággyal bíró kórházak minimum tíz üres ágyat kötelesek fenntartani az influenzás betegeknek, az aktív belgyógyászati osztályoknak pedig negyven beteget el kell tudni látniuk.

Az iskolai, óvodai oltási kampányok nem annyira sikeresek, mondta Falus. Szerinte egy második akciót kellene szervezni ott, ahol a gyerekek felét az első körben nem oltották be.

Tizenkilencen haltak meg a héten Franciaországban

Franciaországban 111-re emelkedett az H1N1-vírus halálos áldozatainak száma, a héten 19-en vesztették életüket az új típusú influenza miatt. A francia egészségügyi intézet (INVS) pénteki közleménye szerint eddig 567 súlyos megbetegedés történt, közülük 155 személyt jelenleg is intenzív osztályon ápolnak. A súlyos esetek közül 86-ot december 1. után regisztráltak.

Roselyne Bachelot egészségügy miniszter üdvözölte, hogy egy hét alatt 750 ezerről duplájára nőtt a beoltottak száma. Bebizonyosodott, hogy mégsem a Guillain-Barre Szindróma (GBS) elnevezésű nagyon ritka, autoimmun, perifériás idegeket érintő gyulladásos betegség jelentkezett egy, az új típusú influenza ellen beoltott páciensnél, ahogy azt november közepén az egészségügyi minisztérium közölte. A hatóságok ugyanakkor 16 olyan súlyos megbetegedést (tüdőembóliát, allergiás reakciókat, végtagzsibbadást) vizsgálnak, amelyek a GlaxoSmithKline gyártó Pandemrix oltóanyagának beadása után jelentkeztek.