172 esetben jelentettek mellékhatást

2009.12.07. 22:12 Módosítva: 2009.12.07. 22:50
Körülbelül 2 millió ember beoltása után az Országos Gyógyszerészeti Intézethez december 7-ig 172 jelentés érkezett oltás után jelentkező mellékhatásokról. A leggyakrabban hőemelkedésről, lázról, az oltás helyén jelentkező fájdalomról, hányingerről, hányásról, allergiás reakcióról, fej- és torokfájásról, szédülésről, elesettségről, bőrpírról számoltak be a jelentést adó orvosok.

Körülbelül 2 millió embert oltottak be eddig új influenza ellen Magyarországon. Az Országos Gyógyszerészeti Intézethez (OGYI) december 7-ig 172 jelentés érkezett összesen 404 oltás utáni reakcióról (egy embernél több tünet is felléphetett), közölte az intézet az Index kérésére. Feltehetően ennél több beoltott ember érezhetett nagyon enyhe mellékhatásokat, de ezeket nem jelezte orvosának, így ezek az esetek nem is kerültek be a statisztikába.

Az OGYI közlése szerint az oltás után a leggyakrabban hőemelkedésről, lázról, az oltás helyén jelentkező fájdalomról, hányingerről, hányásról, allergiás reakcióról, izomfájdalomról, fej- és torokfájásról, szédülésről, elesettségről, bőrpírról számoltak be a jelentést adó orvosok.

Az adatok szerint a legtöbb, 123 esetben általános, az oltás helyén fellépő reakcióról számoltak be. Idegrendszeri betegségekről és tünetekről 62, emésztőrendszeri betegségekről 52, légzőrendszeri, mellkasi tünetekről 49, csont-, és izomrendszert és a kötőszöveteket érintő tünetekről 41 jelentés érkezett.

Kevesebb esetben jelentettek szívvel kapcsolatos tüneteket (18), fertőző betegségeket és parazitafertőzéseket (18), immunrendszeri betegségeket (15), bőrön jelentkező tüneteket (10), érbetegségeket. Ezen kívül 1-2 esetben érkezett bejelentés vese- és húgyúti betegségről, vérképzőszervi, szemészeti, pszichiátriai kórképekről.

Az OGYI a mellékhatások és az oltás közötti összefüggés valószínűségét egy hatfokú skála alapján értékeli: összefügg, valószínű, lehetséges, valószínűtlen, nincs kapcsolat, nincs elegendő adat.

Eddig 24 jelentés számolt be olyan halálesetről, amely az oltás után történt. Ebből 12 vizsgálata lezárult, amely kimutatta, hogy az oltások és a halálesetek között nincs összefüggés. Az eddigi információk szerint az összefüggés a többi esetben sem valószínű, közölte az Országos Gyógyszerészeti Intézet. Az OGYI szerint az oltással összefüggésben nincs olyan súlyos és váratlan mellékhatásról szóló adat, amely az oltóanyag biztonságos alkalmazását megkérdőjelezi.

Pál Tamás az OGYI Operatív Tanácsának elnöke korábban az Indexnek azt mondta, az oltás és a halálesetek között szinte mindig véletlen egybeesésekről van szó: "Magyarországon minden nap sokan halnak meg, most sok embert oltanak be, de összefüggés a legritkább esetben lehetséges a két dolog között".

Legutóbb egy Rákócziújfaluban meghalt asztmás fiatalembernél merült fel a gyanú, hogy a halálát esetleg az oltás okozhatta, de az összefüggést kizárták. A fiatalember az oltás beadása után öt nappal halt meg. Halálának oka szívelégtelenség volt.

A WHO november közepén megerősítette: hat országban 41 halálesetet vizsgáltak meg, de ezek közül egyiket sem az új influenza elleni védőoltás okozta.

Az Európai Unió közös, elektronikus mellékhatás-bejelentő rendszerének (Eudra Vigilance) adatai alapján a külföldi gyártók vakcináinál is jelentkeznek különböző mellékhatások és oltási reakciók. Az egyik legismertebb külföldi vakcinából, a Pandemrixből november 17-ig 5,7 milliót használtak fel. Az oltóanyaggal kapcsolatban összesen 2301 mellékhatás-jelentés érkezett 6269 reakcióról. 55 haláleset is jelentettek, de összefüggés nem volt az oltással.

A Pandremixszel kapcsolatban november 27-ig 3 bejelentés érkezett a periferiás - elsősorban a motoros - idegek gyulladásával járó Guillain-Barré szindrómáról. Ezek közül kettőt később nem erősítettek meg, a harmadik eset kivizsgálása pedig folyamatban van. Nincs bizonyíték, hogy az oltás és az esemény között összefüggés van.