Ős MDF-esekre nyitott Dávid Ibolya

2009.12.09. 11:57 Módosítva: 2009.12.09. 14:18
Konzervatív fordulat, bokrosi gazdaságpolitika és régi MDF-esek – Dávid Ibolya újabb két jelöltet hozott kívülről a pártba. Az antalli időkben indult Roszík Gábor lelkész és Katona Tamás történész vállalta a 2010-es megmérettetést.

A "nyitás politikája" nevet kapta az MDF vezetésétől az az eseménysorozat, amelyben Dávid Ibolya egymás után jelenti be, hogy a párt kívülről milyen jelölteket importált a 2010-es választásra. Deberczeni József politikai közíró – egyébként szintén egykori fórumos országgyűlési képviselő – egy héttel ezelőtti debütált a pártelnök oldalán, aki most újabb kettő régi-új pártprominenst mutatott be.

A szerdai eseményen Katona Tamás és Roszík Gábor állt ki Dávid mellé. Mindkettőjüket egyéni választókerületben indítja a párt, Roszík Gödöllőn, Katona pedig nagy valószínűséggel a számára megszokott I. kerületben. Dávid Ibolya a kijelölt választókörzetekről nem nyilatkozott.

A pártelnök szerint a szilárd közös értékrend és világnézet terelte ismét közös útra a pártot és a két jelöltet, akik az MDF színeiben térnek vissza a politikai életbe. „Hazánk fordulat előtt áll, ebben a folyamatban számítunk mindazok támogatására, akik osztják meggyőződésünket, miszerint Magyarországnak konzervatív fordulatra van szüksége. Konzervatív fordulat és egy bokrosi gazdaságpolitika kell ahhoz, hogy mielőbb kilábaljunk a válságból és az ország ismét fejlődő pályára álljon.” – jelentette ki Dávid.

Az evangélikus lelkész Roszík Gábort 1989 nyarán választották országgyűlési képviselővé Gödöllőn, miután Cservenka Ferencnét, a Pest megyei pártbizottság egykori első titkárát az MDF helyi szervezete vissza akarta hívni képviselői tisztségéből. Cservenkáné elébe ment a visszahívásnak azzal, hogy lemondott tisztségéről.

Dávid Ibolya, Roszík Gábor evangélikus lelkész és Katona Tamás történész
Dávid Ibolya, Roszík Gábor evangélikus lelkész és Katona Tamás történész

Roszík Gábor 1995-ben lépett ki az MDF-ből, a politizálással felhagyott. Az MDF-be 2008 októberében lépett be újra. Blogjában az okokról így írt: „Most viszont egy másodperc alatt döntöttem, mert úgy éreztem, hogy valahogy ki kell fejeznem, mennyire szeretem az MDF-et, milyen fontosnak tartom létét, politikai hitvallását, s mennyire felháborítanak azok az események, melyek a közelmúltban történtek, s legvégül Vas János kilépése [Vast a Tisztelet Társasága juttatta az MDF színeiben a parlamentbe]. Rögtön jeleztem Dávid Ibolyának és Kerék-Bárczy Szabolcsnak, hogy belépek az MDF-be, s nagy örömmel és jóleső érzéssel fogadtam, hogy döntésemet támogatják, örömmel fogadják, ajánlóim lesznek a belépési kérelmen.”

Roszík azonnal feladatot is kapott: két napja neki kellett újjálalkítani az MDF gödöllői szervezetét, amelyet a napokban oszlatott fel a párt választmányi elnöksége. Az indoklás szerint eredménytelen volt a helyiek munkája, a gödöllőiek szerint viszont nem ez lehetett a valódi ok, hiszen még az uniós választás idején is az átlag felett teljesített a körzet.

Az 1932-ben született Katona Tamás történész 1945 után és 1956-ban tagja, illetve vezetője volt a kisgazdák ifjúsági szervezetének, a Független Ifjúságnak, majd 1990-ben MDF-esként lett országgyűlési képviselő. Az első ciklusban a Külügyminisztérium politikai államtitkára, majd a miniszterelnökség politikai államtitkára.

Az 1994-es országgyűlési választáson listáról szerez mandátumot, majd az MDF X. országos gyűlése után – Jeszenszky Gézával, Kónya Imrével, Szabó Ivánnal és másokkal együtt – kilép a pártból és alapító tagja lett a Magyar Demokrata Néppártnak.

mdf451

Bokros Lajos MDF-es EP-listavezetővé választása után az Infó Rádiónak megértően nyilatkozott a döntésről: bár a Bokros-csomagot utálta az ország, '95-ben erre volt szükség.