2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Sóval hintették be Hunvaldék sportcentrumának helyét

2009.12.10. 17:42
Hunvald György polgármester és Gál György még letartóztatása előtt indította el a VII. kerület második legnagyobb beruházását, a Százház utcai Sport és Rekreációs Központot. A 4 milliárdos építkezés azonban megrekedt, pedig már van rá hitel és építő cég is. A helyi KDNP-Szövetség Erzsébetvárosért frakció vezetője besózta a telket, és a szerződés újratárgyalását javasolta.

A 10 milliárdosra sikeredett Garay téri bástyák mögött a kerület második legnagyobb volumenű beruházása címre pályázhatott eddig a Százház utcai Sport és Rekreációs Központ, amelynek indításánál még Hunvald György és az SZDSZ kerületi irányítója, Gál György bábáskodott.

Az erzsébetvárosi testület 2007 őszén döntött arról, hogy a kerület nem maradhat egészségügyi, egészség-megőrzési és sport funkciókat tömörítő intézmény nélkül. Az önkormányzat a Keleti pályaudvar közelében egy bontásra ítélt ház telkét szemelte ki a centrum létrehozásához. Később azt is megszavazták, hogy a létesítményt kötvény kibocsátásával finanszírozza az önkormányzat, amelyet két ütemben 1, majd 2008-ban 3 milliárd forintos összegben meg is tett. 2008 nyarán Hunvald György és Gerencsér László, a beruházásra kiválasztott Hérosz Zrt. elnöke kapanyelet adtak egymásnak, hogy a projekt indítását szimbolizálják.

A bontás lezajlott, a beruházás azonban azóta sem kezdődött el.

Csütörtökön Kecskés Gusztáv, a VII. kerület KDNP-Szövetség Erzsébetvárosért frakciójának vezetője sóval hintette be a Szászház utcai telket, amelyen várhatóan még hónapokig nem indulhat meg a munka, mert nincs jogerős építési engedélye a cégnek. A terveket a szomszédok támadták meg, a következő bírósági tárgyalás pedig csak februárban lesz. Kecskés szerint a beruházás hivatalos befejezési dátuma előtt hónapokkal egy üres grund áll a 4 milliárdos építkezés helyén, miközben a hitelfelvétel idejéhez képest jelentősen romlottak a ingatlanpiaci feltételek.

A frakcióvezető ezért azt javasolta, hogy az önkormányzat tárgyalja újra a projektet. A frakció kezdeményezte, hogy a testület pénteki ülésén érdekmúlásra hivatkozva a gazdasági válsághatások miatt a keretösszeget 4-ről 2 milliárd forintra csökkentse, és vonja vissza a kivitelező ráépítési jogát. A Hérosz ugyanis azt tervezte, hogy a telken saját irodaházat is épít.