Szlovákia felrúgja a szécsényi megállapodást

2009.12.11. 14:13
A magyar kormány kéréseit és az EBESZ ajánlásait semmibe vevő végrehajtási utasítást akar elfogandi a szlovák kormány december közepén az államnyelvtörvényhez. A szlovákok a szécsényi megállapodással ellentétben nem egyeztettek a kérdésről a magyarokkal és az EBESZ-szel. A kormány a nemzetközi diplomáciában bízik.

A magyar kormány értékelése szerint Szlovákia felrúgta a két ország között Bajnai Gordon és Robert Fico szécsényi találkozóján kötött megállapodást. A felek akkor abban maradtak, hogy a szlovák államnyelvtörvény vitás kérdéseit a törvényhez kiadandó végrehajtási utasításban rendezi majd a szlovák kormány, a végrehajtási utasításról pedig a kisebbségi vegyesbizottságban (kvb) egyeztetnek, a tárgyalásokba az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) is bevonva.

Megakasztották a tárgyalásokat

Kormányzati forrásaink szerint a kvb-ben az elmúlt három hónapban nem történt gyakorlati előrelépés, és erről a szlovák fél tehet. Megfogalmazásuk szerint "félő, hogy a szlovák fél nem jóhiszeműen áll a problémához". Nem mutattak hajlandóságot a megegyezésre, most pedig be is akarják rekeszteni a tárgyalásokat. November 30-án pedig mindenféle egyeztetés nélkül megküldték a végrehajtási utasítás tervezetét, amely magyar értékelés szerint nemcsak a magyar igényeket, hanem az EBESZ ajánlásait is figyelmen kívül hagyta.

Erre példa, hogy a végrehajtási utasítás tervezete szerint a nyelvtörvény nem csak az állami és helyhatósági intézményekre, hanem "jogi személyekre, egyéni vállalkozókra és magánszemélyekre" is vonatkozna. Azaz a személyes szankcionálás, amit Magyarország mellett az EBESZ is kifogásolt, teljes egészében, sőt, kiterjesztve lenne része a törvénynek.

Kormányzati forrásaink azt is kifogásolják, hogy Szlovákiában nincs szó a kisebbségi nyelvek védelméről, és egy önálló kisebbségvédelmi törvény megalkotásáról, bár ezek megalkotása is az EBESZ júliusi ajánlásai közt szerepel.

Rendkívüli bizottsági ülés

A szlovák kormány értesüléseink szerint december 16-án kívánja elfogadni az államnyelvtörvény végrehajtási utasítását. Ezért a magyar kormány még ez előtt, valószínűleg december 15-re a kvb újabb ülését kezdeményezte, hogy hivatalos formában is megfogalmazhassa kifogásait.

A magyar kormány nincs egyszerű helyzetben. Az Európai Unió már a vita kezdetén világossá tette, hogy az államnyelvtörvény ügyét szlovák belügynek tekinti. Ugyanakkor kormányzati forrásaink szerint a törvény, és jelen formájában a végrehajtási utasítás tervezete is több európai emberi jogi normát megsért, így várható az EBESZ állásfoglalása az ügyben. Ez ugyanakkor konkrét kötelezettséget nem jelent Szlovákia számára, bár jelentősen befolyásolhatja az ország nemzetközi megítélését.

Legalább a halasztásban bíznak

Ennél egyel hatásosabb lehet Velencei Bizottság állásfoglalása. Az alapvetően alkotmány- és választójogi kérdésekkel foglalkozó bizottság ajánlását Szlovákia kérte. A bizottság tavasszal dönthet az ügyben. A magyar kormány legalább azt el szeretné érni, hogy a végrehajtási utasítással a bizottság ajánlását várják meg. Ezzel időt lehetne nyerni, és talán további egyeztetésre kényszeríthetné a szlovákokat.

Arra ugyanis van esély, hogy a szlovák kormányt a nemzetközi diplomácia a megegyezés felé terelje. Egyrészt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése és az Európai Parlament is napirenden tartja a kérdést, másrészt Bajnai Gordon múlt heti, washingtoni látogatásának is fő témája volt a szlovák nyelvtörvény.

Amerika közbeléphet

A kormány ugyanis az Egyesült Államok támogatására is számít. Külügyi forrásaink szerint már a szécsényi találkozó hangvételében is nagy szerepet játszott, hogy a magyar kormány egy guantanamói fogoly befogadásáról döntött - bár ezt Bajnai hivatalosan csak egy héttel a magyar-szlovák csúcstalálkozó után jelentette be.

A miniszterelnök Washingtonban találkozott Benjamin Cardin demokrata szenátorral, a szenátus Helsinki Bizottságának elnökével, aki forrásaink szerint miután megköszönte Magyarország afganisztáni felajánlását, konkrétan azt kérdezte, "mit tehetek önökért?" Bajnai a szlovák nyelvtörvény ügyében kért segítséget, és Cardin ígéretet tett rá, hogy az amerikai törvényhozásban és a Helsinki Bizottságban is képviselni fogja a magyar érdekeket a kérdésben.