55 új arc van a Fidesz 176 jelöltje között

2009.12.14. 17:02
A Fidesz az egyéni választókerületek közel kétharmadában ugyanazt indítja, mint 2006-ban. Vasban és Hajdú-Biharban semmit sem változott a jelöltek névsora, viszont Fejérben négy olyan jelölt helyett is újat találtak, akik egyébként mandátumot szereztek egyéniben.

A Fidesz 2006-os egyéni jelöltjeinek valamivel több mint egyharmadát cserélte le. A 176 egyéni választókörzetből 65 helyen (37 százalék) változott a jelölt a négy évvel ezelőtti megmérettetéshez képest. Baranya, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyék 2006-os egyéni jelöltjeinek legalább felét lecserélte a Fidesz. Viszont Hajdú-Biharban és Vasban a négy évvel ezelőtti jelöltek mind újra indulhatnak.

Kegyvesztett győztesek

A négy évvel ezelőtt egyéniben győztes jelöltek (68-an voltak) túlnyomó többsége újra indulhat. Az időközben elhunyt, illetve EP-mandátumot szerzett képviselőkön kívül kilenc nyertes nem védheti meg mandátumát.

A most nem induló nyertesek között van Nyitray András, aki Kecskeméten az elmúlt három választáson is győzni tudott egyéniben. A legszívesebben honvédelmi témákkal foglalkozó képviselő 1993-ig az SZDSZ-ben politizált, 94 óta fideszes. Helyette Zombor Gábor kecskeméti polgármester indul jövőre.

Nem indulhat újra Kiskunhalasért Szabó Erika, holott 1998 óta ő is zsinórban háromszor győzött egyéniben. Érdekes, hogy Nyitrayhoz hasonlóan ő is az SZDSZ-ben kezdte a politizálást, 1990-94 között még annak a szabad demokraták képviselője volt. Helyette Kiskunhalas alpolgármestere, Lukács László indulhat.

Fejér megyében négy 2006-os győztest is lecserélt a Fidesz. Gógl Árpád egykori egészségügyi miniszter az elmúlt két választáson egyéniben győzött Székesfehérváron, de most választókörzetében Vargha Tamás, a város önkormányzati képviselője indulhat.

Schmidt Ferenc az elmúlt három választást egyaránt megnyerte Móron, most azonban Törő Gábor, a Fejér megyei közgyűlés alelnöke indul helyette.

A pártból már régebben távozott, azóta az MDF-et is megjárt Lengyel Zoltán helyett Sárbogárdon Varga Gábor, Cece polgármestere indul.

Az elmúlt három választáson Bicskén győzedelmeskedő Kelemen András sem indul jövőre. A 2010-ben 70 éves Kelemen az előző választásig MDF-es volt, és egyike annak a kevés politikusnak, akik a rendszerváltás óta megszakítás nélkül képviselők voltak. Kelemen az Antall-kormány idején két tárcánál is államtitkár volt. Helyette Tessely Zoltán, Bicske polgármestere indul.

Győrben Medgyasszay László nem indul újra. Ő Kelemenhez hasonlóan az MDF-ben kezdte, és 1990 óta szintén minden ciklusban képviselő volt. Helyén Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke indul.

Braun Márton 1998 óta mindig nyert Szekszárdon, most azonban Horváth István, a város polgármestere léphet a helyébe.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, Lentiben nem indul újra fideszes színekben Nógrádi László sem, aki 1998 óta mindig nyert egyéniben. A párt vezetésével összeveszett Nógrádi helyett Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke lesz a Fidesz jelöltje.

Orbán most sem indul egyéniben

A párt elnökségi tagjai közül nem indul egyéniben Orbán Viktor, Kövér László és Pelczné Gáll Ildikó. Indul viszont Kósa Lajos (Debrecen), Navracsics Tibor (Veszprém) és Varga Mihály (Karcag).

A cigányokat, zsidókat és melegeket sértő kijelentései miatt sokat támadott Molnár Oszkár nem lehet újra egyéni jelölt (2006-ban listáról jutott be). Edelény polgármestere mellett Meggyes Tamásnak, Esztergom vezetőjének volt még néhány furcsa ügye az elmúlt időszakban, ő azonban lehetőséget kap arra, hogy megvédhesse egyéniben szerzett mandátumát.

A Fidesz-KDNP jól ismert politikusai közül egyéniben indul Pokorni Zoltán (Budapest, XII. kerület), Rogán Antal (Budapest, V. - XIII. kerület), Lezsák Sándor (Tiszakécske), Semjén Zsolt (Kalocsa)

Régiek és újak

Budapesten a választókerületek mintegy harmadában van új jelölt. Utóbbiak között van a VIII. kerületben néhány hete polgármesterré választott Kocsis Máté, illetve Orbán Anita, a Demokratikus Átalakításért Intézet elnök-helyettese. A párt régi motorosai közül nem indul ezúttal Tirts Tamás, aki 1990 óta mindig jelölt volt, most pedig az ORTT KDNP-s tagja.

2006-hoz képest lecserélte a Fidesz mindhárom pécsi egyéni jelöltjét, és Siklóson sem maradhatott Kékkői Zoltán, egykori kisgazda képviselő. Fejérben csak Dorkota Lajos (dunaújvárosi alpolgármester) és Cser-Palkovics András (a Fidesz helyettes szóvivője) őrizhette meg jelöltségét.

Győrben nem indul ezúttal egyéniben a párt szóvivője, Szijjártó Péter. 2006-os választókerületében Borkai Zsolt tornász olimpiai bajnok, a város polgármestere küzdhet meg a képviselőségért.

Míg Hajdú-Biharban és Vasban 2006-hoz képest nincs új induló, addig Hevesben csak Herman István, füzesabonyi jelölt ismételhet. Az újra nem indítottak között van Demeter Ervin volt titkosszolgálati miniszter is, aki négy éve Egerben próbálkozott.

Borsod-Abaúj-Zemplénben nem indul most egyéniben Pelczné Gáll Ildikó, és most sem próbálkozik közvetlen szavazatokkal nyerni a párt másik jól ismert megyei embere, Répássy Róbert.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a nyolc választókörzetből csak három helyen maradt a régi jelölt. Utóbbiak között van Varga Mihály (Karcag), volt pénzügyminiszter.

A volt MDF-es, de 2006-ban a Fidesz színeiben a parlamenti helyért hiába induló polgármesterek közül most nem próbálkozhat se Sisák Imre (Pásztó), sem pedig Gémesi György (Gödöllő).

Nagykállón (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) új jelöltnek számít Budai Gyula, aki a Magosz elnökeként vált ismertté az elmúlt években.

Vita nélkül

A jelölteket Orbán Viktor pártelnök alcsútdobozi házában hónapok óta vizsgáztatta a párt vezetése. A párt választmánya hétfő délelőtt információink szerint vita nélkül, egységesen elfogadta a jelöltek listáját.

A 176 nevet Orbán Viktor pártelnök, Kubatov Gábor pártigazgató terjesztették a választmány elé.

Az újakról

A parlamenti mandátumért először harcba szálló, az országos politikában eddig ismeretlen jelöltek összesen 55-en vannak (a többi új egyéni jelölt korábban más körzetben vagy időközi választáson vagy listáról szerzett már parlamenti mandátumot). Ők a Fidesz vérfrissítése, így érdemes alaposabban is megnézni, hogy kicsodák.

Az 55 új ember között 8 nő van (14,5 százalék). Az újak közül a legfiatalabb 28 éves, a legidősebb 62, az újak átlagéletkora 44 év.

Majdnem mindannyiuknak van már választott tisztsége, települési vagy megyei önkormányzatban. 78 százalékuk (43-an) legalább képviselő, és a legtöbben polgármesterek vagy alpolgármesterek.

Végzettségük szerint a legtöbben (tizenhárman) tanárok és jogászok (tizenegyen). Hatan mérnökök, négyen vállalkozók, és ugyanennyien orvosok illetve közgazdászok. A többiek között akad egy író, két visszavonult élsportoló (egy olimpiai bajnok tornász és egy világbajnok kenus), illetve van még borász, cégvezető, energetikai kutató és egy technikus.