2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Drónokkal öli titokban a terroristákat a CIA

2009.12.14. 20:18
Barack Obama amerikai elnök ellenzi, hogy az Egyesült Államok kiterjessze Pakisztánban a robot-repülőgépes támadásokat, pedig a titkos program eddig sikeres volt. Az al-Kaida több vezetőjét ilyen pilóta nélküli drónok ölték meg - írja friss számában a Newsweek magazin.

A CIA által irányított drónprogram révén az al-Kaida több mint egy tucat vezetőjét likvidálták az utóbbi két évben. Az amerikai légierő idén fokozta drónokkal végrehajtott csapásméréseit az afganisztáni határhoz közeli pakisztáni területekre, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és a tálib mozgalomhoz tartozó fegyveresek búvóhelyeire.

Az amerikai kormányszóvivő nem erősítette meg a titkos program létezését. Pedig a lap szerint a távolból irányított kisgépek bevetése olyan sikeresnek bizonyult, hogy több washingtoni nemzetbiztonsági szakember a terrorellenes támadások kiterjesztését szorgalmazza. Azt akarják elérni, hogy drónok repüljenek Pakisztán sűrűbben lakott részei fölé is, ahol feltehetően további terrorista vezérek rejtőznek. Érveik szerint az sem baj, ha a terroristavezetők likvidálása nem mindig sikeres, mert az akciók állandó menekülésre késztetik őket, és megakadályozzák, hogy újabb merényleteket készíthessenek elő.

A Newsweek öt, nevének elhallgatását kérő kormányzati tisztviselőre hivatkozva arról írt, hogy Obama egyelőre nem engedélyezi a támadások kiterjesztését. Az elnök a terrorellenes szakemberekkel szemben azokkal a diplomáciai és politikai tanácsadóival ért egyet, akik kockázatosnak és ésszerűtlennek ítélik a támadások kiszélesítését.

Obama aggódik amiatt, hogy olyan települések megtámadása, mint Kvetta - ahol az amerikai felderítés szerint Mohammed Omár molla és több tálib katonai vezető is időnként menedéket talál - fokozná a polgári áldozatok számát. Az ilyen támadások tiltakozást váltanának ki a pakisztáni politikusok és hadsereg vezetői részéről, akik jórészt hallgatnak az amerikai műveletekről, amennyiben azok a gyéren lakott határ közeli térségekre korlátozódnak.

A Newsweek szerint a dróntámadások körzetéről immár egy éve tartó washingtoni vita még nem zárult le, Obama nem zárkózott el teljesen a támadások kiszélesítéséről. A Fehér Ház jelenleg azonban nem akarja kockáztatni a katonai együttműködés megromlását a terrorellenes küzdelemben fontos szerepet játszó Pakisztánnal.