Fellebbez a hamis szavazás miatt elítélt SZDSZ-es politikus

2009.12.17. 09:31
Fellebbezett az őt elmarasztaló elsőfokú bírósági ítélet ellen T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ korábbi Borsod megyei elnöke - írta csütörtöki számában az Észak-Magyarország.

A két éve történt szabad demokrata elnökválasztáson leadott hamis szavazatok miatt hét embert ítélt el első fokon magánokirat-hamisítás miatt a Budai Központi Kerületi Bíróság: a nem jogerős ítéletben próbára bocsátották őket.

T. Asztalos Ildikó a napilaphoz eljuttatott közleményében azt írta: "Az első fokú bírósági ítélet ellen fellebbezést nyújtottam be. A vádirathoz képest jelentősen megváltozott végzés számomra kedvező ugyan, de felmentésemet akarom elérni".

Úgy fogalmazott: "(...) mára tisztán látszik, hogy az álszavazók nélkül valóban Fodor Gábor nyerte volna az elnökválasztást 2007-ben, éppen ezért bízom abban, hogy eljön az idő, amikor nyilvánvaló lesz, nem kértem senkit más helyett való szavazásra, nem voltam érdekelt Fodor Gábor megbuktatásában, hisz ő volt az, akit teljes energiámmal, nyíltan támogattam, vállalva ennek minden kockázatát".

Mi történt?

A vádirat szerint az SZDSZ Borsod megyei szervezetének elnöke a párt 2007. március 30.-31. napján tartott országos tisztújító küldöttgyűlésén rávette vádlott-társait arra, hogy négy távol lévő küldött nevében regisztrálják magukat a küldöttgyűlésen, és a regisztráció után a kézhez kapott szavazólapokkal a távol lévő küldöttek nevében szavazzanak.

Ugyanígy járt el a párt egy szabolcsi szervezetének küldötte is, a férfi a vele lévő élettársát és annak barátnőjét vette rá, hogy két, jelen nem lévő küldött nevében regisztrálják magukat, és adják le szavazataikat.

Ezen a küldöttgyűlésen választották az SZDSZ elnökévé Kóka Jánost, (azóta már nem ő a párt elnöke), az álküldöttek pedig befolyásolhatták az elnökválasztás eredményét is. Az első fordulóban ugyanis ugyanannyi szavazatot kapott Kóka és kihívója, Fodor Gábor, ezért második szavazási kört kellett tartani és Kóka csak ekkor tudott többséget szerezni.