Sólyom László: jobb lett volna az előrehozott választás

2009.12.17. 07:53
Sólyom László köztársasági elnök szerint jobban járt volna az ország, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásakor az előre hozott választások mellett dönt a parlamenti többség. Az államfő szerint például ez esetben a Jobbik sem erősödött volna fel annyira. Erről a Heti Válasznak adott interjújában beszélt.

"Így, hogy akkor csak kormányfőt váltottak, így elvált egymástól a rövid távú válságkezelés és a hosszú távú kibontakozás. Gazdaságélénkítésre, reformokra ennek a kormánynak sem ideje, sem pénze, sem támogatottsága nincs" - fogalmazott a lapnak a köztársasági elnök.

A válságról

Az államfő kiemelte: az IMF által elvárt, a kiadáscsökkentésre és hiányra korlátozott válságmenedzselésben sikeres a Bajnai-kormány, de, mint hangsúlyozta, az állam nagy alrendszerei a régi struktúrában működnek tovább. "Vagyis a válság többi része nincs menedzselve, ezért tovább mélyül" - jelentette ki.

A Jobbikról

Sólyom László szerint a Jobbik azért is sikeres, mert az alkotmányos berendezkedést sokan kudarcnak érzik. "Némely rendkívül negatív jelenségek pedig más környezetben, egy szilárd, feljövő, a változás ígéretét hozó új kormány első hónapjaiban talán nem találtak volna olyan kedvező táptalajra, mint így" - utalt a Jobbikra.

Az interjúban annak a véleményének is hangot adott, miszerint nem az alkotmány teremtette a válságot, viszont szerinte annak szabályainak és alap-értékeinek figyelmen kívül hagyása nagyon is elmélyítette.

Az államfő felelevenítette, hogy 2006 októberében, amikor a miniszterelnök bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen, az alkotmányos demokrácia védelmében kérte a Fideszt, hogy vegyen részt a parlament munkájában. Mint mondta, egyúttal arra is figyelmeztette az Országgyűlést, hogy arról szavaznak, megengedhető-e ez a módszer. "A többség szerint az volt. Ők ennek az értékválasztásnak bélyegét azóta letörölhetetlenül viselik" - tette hozzá.

Bajnai Gordonnal való viszonyáról

Sólyom László beszélt a közte és a jelenlegi miniszterelnök közötti viszonyról is, melyet korrektnek nevezett. Felidézte, hogy amikor Gyurcsány Ferenctől kért tájékoztatást a gazdaság valódi állapotáról, "a kapott anyag egyértelműen félrevezető volt". "Akkor úgy döntöttem: olyan boltban, ahol becsaptak, nem vásárolok, s nem kértem több tájékoztatást" - tette hozzá. Mint kiemelte, Bajnai Gordon három-négy hetente tényszerűen tájékoztatja, a fontos kérdésekről pedig azonnal.

Sólyom László szerint Magyarország imázsa rengeteget romlott az utóbbi években. Felhívta a figyelmet arra, hogy államfőként a határon túli nemzetrészekkel kapcsolatban nagyon komolyan vett stratégia alapján dolgozik. Megemlítette, hogy a 2004 decemberében, szavai szerint "fájdalmasan félresiklott" magyar-magyar viszony orvoslása érdekében bejárta az összes magyarlakta területet.

A választások időpontjáról

A köztársasági elnök a Heti Válasznak adott interjúban kifejtette: a 2010-es választásoktól az újrakezdést várja. Újra megerősítette, hogy a lehető legkorábbi dátumra fogja kiírni a választásokat.

Az államfő arra a kérdésre, hogy vállalna-e még egy elnöki ciklust, azt felelte: ha valakit felkérnek egy ilyen fontos tisztség betöltésére, erkölcsi kötelessége nagyon komolyan mérlegelni. Ahhoz azonban előbb kérni kell - tette hozzá.