A magyarok harmada soha nem beszél politikáról

2009.12.18. 17:26 Módosítva: 2009.12.18. 17:26
A magyar lakosság körében a politika nem tartozik a kedvelt témák közé, 38 százalék soha nem beszél róla, és az emberek csak beszélgetőpartnereik harmadáról tudják, melyik pártra szavaz. A Jobbik támogatói az átlagnál több emberrel osztják meg politikai nézeteiket.

Több mint 3 millió ember sohasem szokott politikáról beszélgetni másokkal, derül ki a Forsense felméréséből. Aki mégis megteszi, azt többnyire 6 emberrel társalog erről a kérdésről. A politikai preferencia gyakran még azok körében is kényes téma, akik beszélgetnek róla, viszont szívesebben beszélnek az emberek olyanokkal, akik ugyanarra a pártra szavaznak.

A Forsense által megkérdezettek 38 százaléka mondta azt, hogy sohasem beszélget másokkal politikáról. A válaszolók harmada csak szűk körben 1-5 emberrel beszélget, 18 százalék 6-15 emberrel, és csak 9 százalék számolt be arról, hogy több mint 15 emberrel osztja meg politikai gondolatait.

Többnyire a nők, az alacsony jövedelműek, illetve az alacsony iskolai végzettségűek és a fiatalok kerülik ezt a témát. A Jobbik szavazóbázisa ebben jelentősen eltér, a párt támogatóinak átlagéletkora alacsonyabb és átlagosan 14 emberrel társalognak politikáról. Az elemzés szerint ez az egyik oka a radikális párt megerősödésének.

A megkérdezettek többsége egyébként 100 beszélgetőpartner közül csak 30-ról tudja, hogy melyik pártra szavaz. Ez azt mutatja, hogy a pártpreferencia még azok körében is kényes téma, akik beszélhetnek egymással politikáról.

A felmérésből kiderül, a véletlenszerűnél több olyan barátja, ismerőse van az embereknek, akikkel azonos pártot kedvelnek. Ebből kiderül, hogy szívesebben beszélgetünk olyan emberekkel politikáról, akik ugyanarra a pártra szavaznak, mint mi. A legerősebb ilyen irányú hatást a Jobbik szavazóinál tapasztalták a felmérés készítői.