Felmentették a képviselőverést tétlenül szemlélő rendőröket

2009.12.18. 14:49 Módosítva: 2009.12.18. 14:49
A Fővárosi Bíróság felmentette azt a két rendőrt, akiket Révész Máriusz 2006. október 23-án történt bántalmazása miatt bűnsegédlettel, illetve bűnpártolással vádoltak. Az kétséget kizáró módon bebizonyosodott, hogy rendőrök verték meg a fideszes képviselőt, de az elkövetők kilétére nem derült fény a nyomozás során. Révész Máriusz szerint több más túlkapásos ügyhöz hasonlóan a rendőrök ezúttal is hazudtak, falaztak egymásnak, és hamisan tanúskodtak a bíróság előtt.

Révész Máriusz 2006. október 23-án, a Fidesz nagygyűlése után a Rákóczi út és a Síp utca sarkán odament a rendőrsorfalhoz, és képviselői igazolványával a kezében arról akarta meggyőzni a rendőröket, hogy ne oszlassák, és ne lőjék könnygázgránátokkal az engedélyezett rendezvényről távozó embereket. Az ügyészségi nyomozás eredménye szerint ezután tonfával behúzták a sorfalba, mögötte pedig néhány rendőr körbeállta, és a fellépése miatti megtorlásként gumibottal és tonfával összeverték.

Révészt még a földre kerülése után is tovább ütötték és rúgták a símaszkos, azonosítószám nélküli tettesek, több mint tíz ütést kapott. Az országgyűlési képviselő nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett: fejsérülései voltak, lapockája tört, és amnéziája miatt azóta sem emlékszik a történtekre. A vádirat szerint "a csapaterős elkövetés arctalansága mögött rejtőző" tetteseket annak ellenére nem sikerült azonosítani, hogy időközben egy videofelvétel is előkerült a történtekről.

Az ügyészség két rendőr ellen emelt vádat az ügyben: Cs. Attila főtörzsőrmester közvetlen közelről, néhány méterről látta hogy mi történt, de nem lépett közbe, ezért különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértésben, és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásban való bűnsegédlettel vádolták. N. Attila őrnagy, rebiszes alegységparancsnok szintén látta hogy mi történt, de nem lépett közbe és jelentést sem írt a verésről, őt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolták.

A per során az is kiderült, hogy Révész megverésénél is jelen volt a Rebisz V. László őrnagy által vezetett rohamosztaga, amelynek tagjai több kirívóan durva 2006-os túlkapás miatt is bíróság elé kerültek, de mivel símaszkot viseltek és még a besározódott kollégáik is hallgatnak, bizonyítékok hiányában egyelőre senkit nem ítéltek el közülük.

Milstein/Northfoto
Milstein/Northfoto

Révész az akkori rendőri vezetők, Gergényi Péter volt budapesti, és Bene László volt országos rendőrfőkapitányok ellen is feljelentést tett a rendőri azonosítószámok hiánya miatt, ám az ügyben lefolytatott nyomozás arra a következtetésre jutott, hogy bár Bene László kiadott egy olyan utasítást, amely a szolgálati elöljáró döntésére bízta az azonosítószám viselésének felfüggesztését, az nem bűnsegédi szándékból született, hanem "rendőrszakmai alapokon".

A rendőri túlkapások elmaradt kivizsgálása miatt szintén nem találta felelősnek az ügyészség Gergényit vagy Benét.

A Fővárosi Bíróság pénteken a bűnpártolással, illetve bűnsegédlettel vádolt rendőröket is felmentette, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a vádlottak végignézték volna a képviselőverést. A per során az kétséget kizáró módon bebizonyosodott, hogy rendőrök verték meg Révész Máriuszt 2006. október 23-án, ám több más túlkapásos ügyhöz hasonlóan az akkor és ott jelenlévő rendőrök a bíróság előtt nem emlékeztek semmire, egyetlen szemtanú sem tett értékelhető vallomást.

Révész az Indexnek azt nyilatkozta, hogy örül a felmentő ítéletnek, mert számára nem szolgált volna elégtétellel, ha olyan embereket ítélnek el az ügyben, akik esetlegesen kerültek a képbe, és egyáltalán nem biztos hogy részt vettek a megverésében, nem is azzal vádolták őket. A tetteseket azért nem sikerült megtalálni a képviselő szerint, mert a nyomozás során a legtöbb rendőr tanú nyilvánvalóan nem mondott igazat, és hamisan tanúztak a bíróság előtt.

Révész szerint az ő ügyében pontosan ugyanaz történt, mint számos más 2006. őszi rendőri túlkapásos ügyben, a rendőrök falaztak egymásnak, összezártak, nem tettek a kollégáikra terhelő vallomást, ezért nem lehetett megtalálni a tetteseket. Ezzel a hamisan tanúskodó rendőrök további bűncselekményeket követtek el, de az legalább kiderült az eljárások során, hogy 2006. őszén nem csak a tüntető tömeg garázdálkodott. A fideszes képviselő szerint azonban elsősorban nem az utcákon intézkedő rendőrök a felelősök a történtekért, hanem az akkori rendőri és politikai vezetés.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a bűnösség megállapításáért fellebbezett.

A cikket itt lehet kommentálni