Páva: Nagyon hideg volt, de kibírtuk

2009.12.18. 10:46 Módosítva: 2009.12.18. 13:07
Hajnali kettőtől nem volt fűtés abban a katonai sátorban, amelyben az éjszakát töltötte a Tubesen Pécs fideszes polgármestere, Páva Zsolt, valamint Nagy Csaba alpolgármester, Csizi Péter, Hoppál Péter és Kővári János önkormányzati képviselők.

Páva Zsolt pénteken reggel azt mondta, megérte az éjszakát a hegyen tölteni, bár nagyon hideg volt, de kibírták. Ezzel szeretnék a kormányt jobb belátásra bírni, szeretnék, ha figyelembe vennék a pécsiek akaratát, azt, hogy nem kell a Tubesre katonai radar.

A demonstrálókat éjjel és reggel is meglátogatta Szili Katalin. A szocialista politikus elmondta: párthovatartozástól függetlenül össze kell fogni és meg kell védeni a Tubest. Több tízezer pécsi ellenzi a lokátor építését, ezt a Honvédelmi Minisztériumnak figyelembe kellene vennie.

A pécsi önkormányzat csütörtökön délelőtt sorompóval és betontömbökkel záratta le a Tubesre vezető utat. A környéket biztonsági őrök védik. A város így próbálja megakadályozni, hogy a hegyre megépüljön a NATO-radar, amelyre egyébként a Honvédelmi Minisztériumnak jogerős építési engedélye van. Pécs polgármestere csatlakozott a lokátort ellenző demonstrációhoz, és csütörtök este sátrat vert a Tubesen.

A Fővárosi Bíróság november 27-én elutasította pécsiek keresetét, amellyel megtámadták a tervezett radarállomás építési engedélyét, így megépülhet a pécsi Tubes-tetőn a NATO-radar. A bíróság szerint a légtérvédelmi előnyök arányban állnak a környezetvédelmi hátrányokkal.