A Medián szerint csökkent a Fidesz előnye

2009.12.23. 14:25
Trendszerűen csökken a Fidesz támogatottsága a Medián felmérése szerint. A pártot elhagyó szavazók eddig csak a bizonytalanok táborát gyarapították, decemberben azonban már a szocialisták is erősödtek. Szignifikánsan csökkent Vona Gábor népszerűsége.

Öt ponttal szűkült, de még mindig tetemes a különbség a Fidesz és az MSZP között a Medián decemberi közvélemény-kutatása szerint. A teljes népesség körében a Fidesz szavazótábora négy hónapja folyamatosan csökken, szeptemberben még 46 százalékos volt, decemberben már csak 40. Novemberhez képest 3 pontot csökkent, ez még éppen a statisztikai hibahatáron belüli visszaesés, ami akár mintavételi hibából is adódhat.

A szocialisták erősödése is hibahatáron belüli, de két hónapja emelkedést mutat. Trendre azonban még korai következtetni. Az MSZP-t jelenleg a teljes népesség 16 százaléka támogatja.

Biztos parlamenti bejutó még a Jobbik, a teljes népesség körében 6 százalékon áll.

A Medián elemzése szerint a Fidesz az EP-választás óta tartó visszaesése eddig jellemzően a bizonytalanok táborát gyarapította, most azonban a szocialisták is le tudtak csípni az elvándorolt szavazókból.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz magabiztos, 38 pontos előnnyel vezet, 61 százalékon áll. A szocialisták 23, a Jobbik 9 százaléknyi szavazatra számíthat.

A többi párt a felmérések szerint esélytelen a bejutásra. Az MDF a teljes lakosság és a biztos szavazók körében is két százalékon áll, az SZDSZ és az LMP egy-egy százalékon.

A bizonytalan szavazók aránya 32 százalék.

A Medián a politikusok népszerűségét is mérte. Egyedül a listavezető Sólyom László van a pozitív tartományban, a köztársasági elnök 53 ponton áll. A második helyezett Orbán Viktor 50, a harmadik helyezett, szintén fideszes Kósa Lajos 49 pontot ért el. A legnépszerűbb szocialista politikus Szili Katalin, aki 37 pontjával a hatodik. Dávid Ibolya, az MDF elnöke 27 ponttal a nyolcadik, egy ponttal marad le tőle Bajnai Gordon miniszterelnök.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila 25 ponton áll, és még így is ő a második legnépszerűbb szocialista politikus. A három legnépszerűtlenebb politikus Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki négy ponttal előzi meg Kóka Jánost és Draskovics Tibort, akik 11 ponton állnak.

A politikusok közül egyedül a Jobbik-vezér Vona Gábor megítélése változott szignifikánsan, négy pontos veszteséggel decemberben 24 ponton állt.