H1N1: Meghalt egy kórházi dolgozó

2009.12.29. 20:28 Módosítva: 2009.12.29. 20:43
Meghalt egy fiatal kórházi dolgozó az új influenza miatt a Markusovszky Kórházban Szombathelyen. A férfi először december elején ment orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de először csak köhögéscsillapítóval és Algopyrinnel kezelték. Kórházba az ünnepek előtt került. Meghalt egy beoltott 93 éves férfi, és egy koraszülött csecsemő is, 49-re nőtt a H1N1-gyel összefüggésbe hozható áldozatok száma.

Elhunyt a Markusovszky Kórház egyik dolgozója a kórház intenzív osztályán kedden reggel, tájékoztatott Schneider Ferenc, az infektológiai osztály osztályvezető főorvosa. A férfit az ünnepek előtt vették fel a kórházba, akkor már súlyos volt az állapota, ezért géppel lélegeztették, de belehalt a valószínűleg az új influenza szövődményeként fellépő kétoldali tüdőgyulladásba.

Az egyébként teljesen egészséges férfi ingyen megkaphatta volna a védőoltást, de nem élt a lehetőséggel, tette hozzá Schneider.

A Vas Népe úgy tudja, hogy a férfi két hete jelentkezett influenzaszerű tünetekkel a háziorvosánál, aki köhögéscsillapított írt fel neki, és hazaküldte. A lap úgy tudja, hogy a férfi tünetei továbbra sem enyhültek, ezért a tüdejét is megvizsgáltatta, de napokig csak Algopyrinnel kezelték.

Schneider Ferenc tájékoztatása szerint kedden a kórházban meghalt egy 93 éves őriszentpéteri férfi is, akinek a szervezetében szintén kimutatták a vírust. Ő combnyaktörés miatt került kórházba, egyelőre nem tisztázott, hogy a fertőzésbe halt-e bele, vagy egyéb betegségébe. Az idős férfi november végén megkapta a H1N1 elleni védőoltást.

Kedden egy újinfluenzával is kezelt koraszülött csecsemő is elhunyt Szegeden, hétfőn pedig egy krónikus betegségben szenvedő, a H1N1 vírus miatt is kezelt idős nő halt meg Szegeden, így a mostani két vasi esettel együtt már 49 a fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma.