2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Sólyom visszadobta a közbeszerzési hivatalról szóló törvényt

2009.12.30. 12:26 Módosítva: 2009.12.30. 12:45
Sólyom László megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényt. Az államfő szerint a jogszabály megszavazása több ponton is ellentétes a házszabállyal, de azzal sem ért egyet, hogy ő nevezze ki a hivatal vezetőjét.

A visszaküldött törvénnyel kapcsolatban a köztársasági elnök több kifogást fogalmazott meg.

Egyrészt a kormány által benyújtott törvényjavaslathoz országgyűlési képviselők és az Országgyűlés gazdasági bizottsága több, a közbeszerzési törvény módosítására irányuló javaslatot nyújtottak be, ám az államfő szerint ezek benyújtása és elfogadása ellentétes volt a házszabállyal.

Sólyom László azt sem tartja elfogadhatónak, hogy a közbeszerzési törvényt úgy módosítja az Országgyűlés, hogy az erre irányuló javaslatokat a közigazgatási egyeztetésen nem tárgyalták meg, a közbeszerzéssel foglalkozó hatóságok nem véleményezhették.

A köztársasági elnök nem értett egyet azzal sem, hogy a törvény egyes rendelkezései 2009. december 31. és 2011. január 1. között hat különböző időpontban lépnek hatályba. Sólyom László szerint a jogszabályok ilyen gyors és bonyolult változása veszélyezteti a hatékonyságot, megnehezíti a jogkövető magatartást, valamint az átlátható és ellenőrizhető jogalkalmazást.

Az államfő végül nem értett egyet azzal, hogy az újonnan felállított Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal elnökét a köztársasági elnök és a miniszterelnök közös javaslatára választja meg az Országgyűlés. A köztársasági elnök álláspontja szerint a Hivatal, mint államigazgatási szerv jellegéhez az Alkotmány szellemében az illeszkedik, ha a miniszterelnök tesz javaslatot a Hivatal elnökének személyére.

A köztársasági elnök döntéséről és annak indokairól levélben tájékoztatta az Országgyűlést.