Sztrájkra készülnek a Volán-dolgozók

2009.12.30. 16:14 Módosítva: 2009.12.30. 17:05
Sztrájkot helyezett kilátásba a jövő év januárjára a valamennyi Volán társaság alkalmazottját képviselő Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

Hoffmann Antal, a szakszervezeti fórum képviselője szerdán bejelentette: a munkáltatói szövetséggel kötött kétéves bérmegállapodás értelmében jövőre 4,9 százalékos béremelés illetné a munkavállalókat, azonban erről szerdáig nem sikerült egyezségre jutni a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségével.

A szakszervezetek vezető testületei - a sztrájk támogatottsága esetén - január első napjaiban tűzik ki a munkabeszüntetés pontos kezdetét - fűzte hozzá.

A 2009. december 16-án elkezdődött egyeztető tárgyalásra azért került sor, mert a munkáltatói szövetség vitatja a szakszervezetekkel 2009. januárjában aláírt két éves bérmegállapodásban foglalt béremelési rendelkezéseket. Ezek alapján ugyanis a munkavállalókat legalább az inflációt 1 százalékkal meghaladó béremelés illeti meg - fejtette ki Hoffman Antal.

A szakszervezeti fórum képviselője ugyanakkor megjegyezte: a munkavállalói szakszervezetek a szerdán megrekedt tárgyalások ellenére is készek bármikor folytatni a tárgyalásokat.

A Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma 80 százalékos szervezettséggel rendelkezik a Volán-dolgozók körében, és a busztársaságok valamennyi alkalmazottját képviseli.

Határozatlan idejű BKV-sztrájkot hirdetett január 12-e nulla órától több fővárosi tömegközlekedési szakszervezet is, mivel a szerdai egyeztetésen sem született megállapodás a kollektív szerződésről.

A BKV-s szakszervezetek sztrájkfelhívásához eddig 11 szakszervezet csatlakozott, ami a BKV dolgozóinak mintegy 65-70 százalékát jelenti.