Meghalt a szezonális influenza első áldozata

2010.01.03. 17:08
Egy nagykanizsai asszony a szezonális influenza első bizonyított áldozata a mostani szezonban. A szilvesztert követő napokban 124-en kerültek kórházba influenzás tünetekkel. Egyre kevesebb a H1N1-fertőzött, de a súlyos esetek aránya nem csökken. Január első két hetében kiderül, hogy túl vagyunk-e az új influenza első hullámán.

Szilveszterkor és az új év első két napján három influenzás fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesítették az ÁNTSZ-t. Az elhunytak között van egy Nagykanizsán elhunyt asszony, akit nem a H1N1, hanem a szezonális influenza vírusa fertőzött meg, ebben a szezonban ő az első áldozata Magyarországon a vírusnak, mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos vasárnap.

December 31-e és január 2-a között 124 ember került kórházba súlyos influenzás tünetekkel, közülük tizenketten intenzív ellátásra szorulnak, és kilenc életveszélyes állapotban lévő beteget mesterségesen kell lélegeztetni.

Azt még nem tudni, hogy a 124 újabb beteget pontosan melyik influenzavírus fertőzte meg. Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az utolsó adatok szerint kevesebben fordulnak ugyan orvoshoz influenzás panaszokkal, mint korábban, a súlyos esetek száma és aránya azonban nem csökken.

December 30-ig a laboratórium által igazolt, H1N1 vírussal összefüggésbe hozható 53 haláleset közül 15-ben az áldozatnak semmilyen alapbetegsége nem volt.

A háziorvosoktól beküldött mintákban csökken a világjárványt okozó H1N1 vírus aránya, és egyre több azon kórokozók aránya, amelyek az influenzához nagyon hasonló tüneteket okoznak. Ilyenek a parainfluenza, a Rhinovírusok, valamint a Chlamydia vagy a Legionella is.

A következő két hét mérvadó lesz

A január első két hetében regisztrált megbetegedések ismeretében lehet majd eldönteni, hogy túl vagyunk-e a járvány első hullámának a csúcsán Magyarországon, mondta Falus Ferenc. Csak ezek alapján lehet eldönteni, hogy a betegek számának meredek és jelentős csökkenése a karácsony előtti hideg napok és a kéthetes iskolaszünet következménye, vagy a járvány ereje gyengült.

Ha a megbetegedések száma nem nő, akkor az első hullámon túl vagyunk és akkor valószínűleg február második felében, márciusban várható a járvány második hulláma, tette hozzá. Ez a második hullám a szezonális és új típusú influenza által keverten fog megbetegedéseket okozni. Biztos lesz ősszel harmadik hullám is, tette hozzá.

Angliában és Amerikában már túl vannak a járvány két hullámán, de Európában most fejeződik be a járvány első hulláma, mondta.