A honvédség vezérkari főnöke megajándékozta a vérbírót

2010.01.04. 16:17 Módosítva: 2010.01.04. 16:51
Az 50-es évek egyik vérbírójának köszönte meg eddigi tevékenységét Tömböl László vezérezredes. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke a HM-ben rendezett szűk körű ünnepségen születésnapja alkalmából emléktárgyat is adományozott Mátyás Miklós egykori hadbírónak. A Szabadság Kör Tömböl László felmentését kéri a honvédelmi minisztertől.

„Jubileumi születésnapja alkalmából” a honvédség vezetője ajándékot adott át Mátyás Miklós nyugállományú hadbírónak szeptember 21-én. A vezérkari főnök Mátyást több volt tábornok társaságában látta vendégül egy a Honvédelmi Minisztérium épületében tartott házi ünnepségen, ahol megköszönte eddig tevékenységét, a magánéletben pedig sok boldogságot kívánt neki.

A Fideszhez közel álló Szabadság Kör hétfőn közleményben jelentette be: követeli, hogy a honvédelmi miniszter azonnali hatállyal kezdeményezze Tömböl László vezérkari főnök felmentését és valamennyi, az „ünnepelt” kiválasztásában részes minisztériumi munkatárs fegyelmi eljárás keretében történő elbocsátását". A Szabadság Kör a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnökétől, Zétényi Zsolttól értesült a három hónapja rendezett ünnepségről. Zétényi szintén közleményben fejezte ki megdöbbenését a Mátyás Miklós életművének hivatalos méltatása miatt.

Mátyást a Szabadság Kör az 1956-os forradalmat követő megtorlás egyik legkíméletlenebb vérbírójának minősíti, akinek koncepciós perekben hozott ítéletei nyomán több, mára rehabilitált, ártatlan forradalmárt végeztek ki. „Tűrhetetlen, hogy két évtizeddel a rendszerváltozás után a Magyar Honvédség elsőszámú vezetője olyan személyt részesítsen elismerésben, akinek a kezéhez vér tapad. Olyan embert, aki a bírói hivatás és a magyar igazságszolgáltatás történetének leggyalázatosabb ítéleteit hirdette ki.”

Mátyás Miklós 1960 és 1984 között a Budapesti Katonai Bíróság elnöke volt.

A hadbíró szakmai tevékenységének eredménye volt 1956-ban a 20 éves Mány Erzsébet és a 26 éves Farkas Mihály halálos ítélete. A források szerint az eljárásban Mány Erzsébet 14 éves húgát is arra kényszeríttették, hogy nővére ellen valljon, apját is megalázták, megverték, zsarolták.

A Legfelsőbb Bíróság 2006-ban felülvizsgálati eljárásban megállapította, hogy az elsőfokon Mátyás által levezényelt Ságvári-ügyben törvénysértő ítélet született. Az illegális kommunista Ságvári Endrét 1944-ben próbálta elfogni a csendőrség, ő azonban egy cukrászdában pisztolyt rántott. Két csendőrt súlyosan megsebesített mielőtt lelőtték. Az elfogási kísérletben közreműködő Kristóf László és Palotás Ferenc csendőr tiszthelyettesekre az akció után 15 évvel szintén halálos ítéletet mondott ki a bíró.

Zétényi, aki maga is közreműködött a csendőrök rehabilitációjában, azt  állítja, hogy ebben az ügyben a 2006-os döntés után csak az elévülés mentette meg Mátyást, hogy büntető eljárás induljon ellene.

Az elismerés okáról érdeklődtünk a HM-ben, de a minisztérium sajtóosztályán csak későbbre ígértek választ.