Árvíz a Körösökön

2010.01.04. 09:33
Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Fekete-, a Fehér- és a Kettős-Körösön.

Tovább áradnak még a Körösök, hétfőn reggel harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Fekete-, a Fehér- és a Kettő-Körösön, első fokú a Sebes-Körösön és a Berettyón. Vasárnap este első fokú készültséget rendetek el a Hármas-Körösön is. A mostani árhullámot az okozta, hogy az év utolsó két napján és január 1-jén a Fekete-Körös forrásvidékén 157 milliméter eső hullott és ez az ott még meglévő 20 centiméteres hóréteget is olvasztani kezdte.

Fotó: Pénzes Sándor / gyulainfo.hu
Fotó: Pénzes Sándor / gyulainfo.hu

A Kettős-Körösön a vasárnap kora este emelték a kettes fokozatú készültséget hármasra, most 752 centiméter a legmagasabb vízállás. Tegnap este rendelték el a Hármas-Körösön is az első fokú készültséget. A Körösök összefolynak, így az alsóbb szakaszok árhullámát a többi folyó felső szakaszán kialakult vízállások befolyásolják. Az aktuális árvízvédelmi fokozatok térképét itt lehet megtekinteni.

Nem mindennapos ugyan a mostani árvíz, de nem is számítanak rendkívül magasnak a vízszintek. A téli időszakban általában akkor fordul elő nagyobb áradás, amikor egy melegebb ciklon érkezik. A mostani annak köszönhető, hogy december 30-31 és január 1-jén melegfront volt és emiatt a Fekete-Körös vízgyűjtő területén 157 milliméter eső esett.

A meleg és az eső a meglévő 20 centiméteres hóréteget is olvasztani kezdte. Egyébként a Fekete-Körös vasárnap késő este a román határon lévő Antnál tetőzött, 1 cm apadást már észleltek reggelre, de védekezés szempontjából ez még jelentéktelen - nyilatkozta hétfőn Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság igazgatója.

Fotó: Pénzes Sándor / gyulainfo.hu
Fotó: Pénzes Sándor / gyulainfo.hu

Belvíz szempontjából az eddigi 7 helyszín helyett hétfőn reggelre már 8 területen rendeltek el készültséget. Körülbelül 5000 hektárral nőtt az elöntött terület, most 15420 hektáron van belvíz. Összesen 19 szivattyútelep működik. Belvíz csak külterületen van, településeket nem veszélyeztet.