Csődhelyzet Győr-Moson-Sopron megyében

2010.01.08. 11:27
Jelentősen csökkentek Győr-Moson-Sopron megye bevételei, ezért ha sürgősen nem csökkentik a kiadásokat, csődbe mehet a helyi önkormányzat. A testület fideszes elnöke szerint ha nem változtatnak, az év utolsó két hónapjára nem marad pénzük.

Jelentősen csökkentenie kell kiadásait a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatnak, hogy elkerülje a csődöt, jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a fideszes Szakács Imre, a testület elnöke. "Ha a tavalyi adatokat behelyettesítjük az idei költségvetésbe, akkor csődhelyzetben vagyunk" - mondta.

Szerinte ha nem lépnek sürgősen, 2010 utolsó két hónapjában már nem tudják kifizetni a béreket és a közüzemi számlákat.

A megyei közgyűlés központilag szabályozott forrásai 608 millió forinttal csökkentek, míg az illetékbevétel-csökkenést 300 millió forint körülire becsülik. Ez összességében annyit jelent, hogy - a megyei kórház bevételei nélkül számítva - a tavalyinál 14,8 százalékkal kevesebb pénz folyik be a megyei önkormányzat kasszájába.

Ezért megszorító csomagot alkottak, csökkentik az önkormányzat munkatársainak juttatásait. Csak azokat a béren kívüli juttatásokat adja meg, amelyeket törvény ír elő.