A védőoltás ellenére több gyerek újinfluenzás egy nevelőotthonban

2010.01.12. 07:11 Módosítva: 2010.01.12. 07:11
A védőoltás ellenére számos gyerek betegedett meg az új típusú influenzában egy bakonyoszlopi nevelőotthonban - olvasható a keddi Népszabadságban.

Palicsek Zoltán háziorvos még novemberben beoltotta a bakonyoszlopi nevelőintézet csaknem ötven lakóját. Ezért az orvost is megdöbbentette, amikor egy hete 19 gyereknél hirtelen jelentkeztek az influenzaszerű megbetegedés tünetei.

Az orvos beszámolt arról, hogy az ÁNTSZ munkatársai által levett három mintából a vírusteszt igazolta a H1N1-vírus jelenlétét, és a szakma szabályai szerint a gyerekek azonnal vírusellenes gyógyszert kaptak. Mostanra szinte mindenki meggyógyult, szövődményekről nincs tudomása.

A Népszabadságnak a Veszprém megyei tiszti főorvos, Bujdosó László azt mondta: korai lenne elhamarkodott következtetésekre jutni a bakonyoszlopi nevelőintézet példájából. Arra a kérdésre, lehetséges-e, hogy az oltás nem elég hatékony a gyerekek körében, mert akkor erről tudniuk kellene az őket kezelő orvosoknak is, azt válaszolta: soha nem állították, hogy a vakcina teljes védettséget nyújtana, de nincs jobb eszköz az új vírus által előidézett járvány megfékezésére.