Indul a választáson a Civil Mozgalom

2010.01.12. 13:13 Módosítva: 2010.01.12. 13:34
A népszavazási kezdeményezéseiről ismertté vált Seres Mária bejelentette: az általa vezetett Civil Mozgalom indul a parlamenti választásokon. A programjuk még képlékeny, abba mindenki beleszólhat.

A Civil Mozgalom története fordulóponthoz érkezett: a szervezet elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy elinduljon az országgyűlési választásokon - közölte Seres Mária, a mozgalom vezetője.

Annak ellenére, hogy "sokan borítékoltnak vélik az idei választások eredményét (...) lehet még itt meglepetést okozni tavasszal, mi erre készülünk, dolgozunk, építkezünk". A Civil Mozgalom országgyűlési választási programja társadalmi vitával készül, annak alakításába mindenki bekapcsolódhat az interneten - mondta.

Seres Mária, a Civil Mozgalom (CM) vezetője
Seres Mária, a Civil Mozgalom (CM) vezetője

Várják az észrevételeket

Alapelveiket 48 pontban kifejtették, ehhez várják a hozzászólásokat, észrevételeket, mert "a programalkotás most kezdődik igazán". Társadalmi vitát szeretnének a programjukról, amit nem néhány ember alkot, hanem abba "a társadalom minden rétege beleszólhat".

Seres Mária megemlítette, hogy a társadalmi vitában már minden megye képviselteti magát, az eddigi 200 önként jelentkező véleményalkotó 51 százaléka felsőfokú végzettségű. A program kifejtése alapvetően négy téma körül csoportosul: társadalompolitika, gazdaság-környezet, tudomány-kultúra, szociális ügyek, egészségügy.

Elmondása szerint szakértőik hetente programismertetéseket tartanak majd. Arra törekszenek, hogy mind a 176 választókörzetben indulhassanak. A jelöltek, "akik között kiugróan magas a nők aránya" véglegesítése még tart.

Ki kell irtani a "békétlen hangvételt"

Seres Mária úgy fogalmazott: a választási kampány során "a békétlen hangvételt ki kell irtani a magyar közéletből", aminek "húsz éve szemtanúi és elszenvedői vagyunk". Meglátása szerint egyik legfontosabb üzenetük, hogy "ebben az országban nem csak bal- és jobboldal van", a civil társadalom pedig kontrollt jelenthet politikai irányzattól függetlenül az államra. Ezzel együtt minden szervezettel partnerségre törekednek - tette hozzá.