Hunvald a haverok nőinek adott fizetést

2010.01.18. 11:04 Módosítva: 2010.01.18. 11:17
A VII. kerületi polgármester a kerületi SZDSZ- és Fidesz-hangadó barátnőjét illetve ex nejét szerződtette a kerülethez. Az előzetesben ülő Hunvald Györgyöt egy decemberi kihallgatáson gyanúsították meg két eltitkolt tanácsadói szerződés miatt a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai. Gál György barátnője havi 300 ezret, a szökésben lévő Czibula Csaba volt felesége pedig havi 140 ezret kapott munka nélkül az önkormányzattól.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének tájékoztatása szerint adatok vannak arra, hogy 2008 elején Gál György, a kerület gazdasági bizottságának volt elnöke Hunvald György polgármestert arra kérte, hogy a barátnőjével kössenek munkaszerződést, de úgy, hogy dolgoznia ne kelljen, csak pénzt kapjon érte az önkormányzattól.

Hunvaldot a bíróságra kísérik
Hunvaldot a bíróságra kísérik

A barátnő egyébként ugyanebben az időszakban egy, a korábbinál nagyobb önkormányzati bérlakást is kapott. Hunvald György a kérésnek eleget is tett a gyanú szerint és 2008. március 1-jétől 2010. november 30-ig hatályos megbízási szerződést kötött Gál barátnőjével, havi 300 ezer forintos megbízási díjjal.

A nő valójában nem csinált semmit, Hunvald mégis 2008 decemberéig minden hónapban valótlan teljesítési igazolást állított ki. 2008 végéig összesen bruttó 3 millió forintot fizettek ki neki. Gál György 2008. november 27-i előzetes letartóztatása után a polgármester nem bontotta fel a szerződést, viszont teljesítési igazolást többet nem állított ki. 2009-től a nő már pénzt sem kapott.

Ugyancsak gyanú van arra, hogy Czibula Csaba, volt VII. kerületi önkormányzati képviselő Hunvald Györgyöt 2007 elején arra kérte, hogy a volt feleségével kössön hasonló fiktív szerződést. Czibula felesége így 2007-ben és 2008-ban is érvényes szerződést kapott, és havi bruttó 140 ezer forintot. A pénzt ő is 2008 végéig kapta, összesen több mint 3,2 millió forinthoz jutott így hozzá, munka nélkül.

Hunvald Györgyöt ezért a korábbi gyanúsításokon felül 2 rendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítással gyanúsítják. A felbujtó Gál György és Czibula Csaba voltak. Hunvald György a gyanúsítás ellen nem tett panaszt, igaz, vallomást sem. Gál György panaszt tett és megtagadta a vallomást, panaszát azóta az ügyészség elutasította.

Hunvald és Gál 2008-ban
Hunvald és Gál 2008-ban

Tanácsadói szerződések ügyében már volt gyanúsítás Erzsébetvárosban: 2009. április végén az ügy másik gyanúsítottja, Kardos Péter - a pénzügyi bizottság volt elnöke - kérésére kötött Kardos barátjával megbízási szerződést az önkormányzat nevében Hunvald. Azért, hogy a szerződés alapján járó megbízási díjjal egészítsék ki Kardos élettársának az egyik önkormányzati intézménytől kapott jövedelmét. Hunvald akkor beismerő vallomást tett, Kardos szintén.

A szerteágazó ügy nyomozásának határideje egyébként 2010. február 3-a lenne, de a Központi Nyomozó Ügyészség kérte a határidő meghosszabbítását, mert még több feladat hátra van az ügy lezárásáig.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült, VII. kerületi ügyben különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt tart a nyomozás, már 2008 vége óta. A gyanú szerint egy hamis értékbecslést készítő ingatlanbecslő segítségével áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat egy vállalkozónak. Az érintett kerületi vezetők körüli nyomozás közben több más szabálytalanságra, bűncselekményre is fényt derített. Az ingatlanpanama miatt előzetes letartóztatásban van Hunvald György, a kerület polgármestere, Gál György, a kerületi képviselőtestület gazdasági bizottságának és Kardos Péter, a pénzügyi bizottság volt elnöke, valamint az értékbecslő is, de rajtuk kívül még több gyanúsítottja is van az ügynek.

Az Index megkereste az önkormányzatot is, hogy voltak-e információik a történtekről, de a VII. kerületben nem kívántak reagálni a vizsgálat újabb fejleményeire. Úgy tudjuk, Hunvald régi munkahelyén azon csodálkoznak, hogy az ügyészség miért most jelentette be a barátnők ügyét, mert ezekről már régebben tudomása volt. Gál barátnőjének bérlakásügyét közel egy éve hozták nyilvánosságra a nyomozók, amikor hivatali visszaéléssel gyanúsították meg a polgármestert.