Orbán beszólt a fidelitasosoknak

2010.01.19. 13:39
Nem fekszik jól a Fidesz-vezetésnél az utóbbi hónapokban a Fidelitas. A pártelnök nagy derültséget keltve az országos választmány színe előtt köszörülte a nyelvét a nyomuló fiatalokon. Pedig a Fidesz ifjúsági szervezetének az elnöke már beígérte a szervezetnek az állami karriert.

Két dologból van elege, Csongrád megyéből és a Fidelitasból, fakadt ki Orbán Viktor a párt legutóbbi választmányi ülésén. A pártelnök december közepén osztogatott megrovásokat, miközben több száz ember előtt ismertették a Fidesz 176 egyéni jelöltjének nevét.

A több hónapos meghallgatás-sorozattal előkészített lista olvasása közben forrásaink szerint Orbán először a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 2. körzetnél állt meg a felolvasásban, hogy hosszabb magyarázatot fűzzön az ottani történésekhez.

A miskolci kerülettel kapcsolatban csak egy nappal korábban derült ki, hogy nem a párt alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó indul a Fidesz színeiben, hanem a Fidelitas elnökségi tagja, Zsiga Marcell. A pártban köztudomású volt, hogy Pelczné nem váltotta be a pártvezetés reményeit, és ezért a parlamenti politizálás helyett „más fontos megbízatásokat” szántak neki. Orbán azonban az ülésen nem annyira Pelczné ejtésével, mint a fiatal jelöltre tett megjegyzésével keltett figyelmet párttársai körében.

004

Orbán megjegyezte, hogy Zsiga Marcell „nem azért lett jelölt, mert fidelitasos, hanem annak ellenére”. Az általános derültség elültével még azt is hozzátette magyarázatként, hogy szerinte a szervezet fiataljai mostanában másképp viszonyulnak a párt által képviselt értékekhez, mint az öregek.

A pártelnök viccelődéséből a jelenlevők érthették, hogy a december elején nyilvánosságra került hangfelvételre céloz, amelyben Ágh Péter, a Fidelitas elnöke azzal igyekezett vonzóvá tenni egy toborzó gyűlésen a szervezetet, hogy bejelentette, a választások után „nagy űr keletkezik” majd a szervezet soraiban, mert a közigazgatásban kell majd állásokat betölteni. Ágh a felvétel után az Indexnek azt mondta, hogy természetesen nem a tizenkétezres Fideslitas-tagságra gondolt, hanem a szervezet vezetőire. Ágh szerint a tizenhét tagú vezetőség közül néhányan képviselőjelöltként indulnak majd, mások pedig munkájuk, teljesítményük alapján kaphatnak pozíciót a kormányváltás után.

Ágh reményei egyelőre nem teljesültek, mert egyéniben a Fidelitas-vezetők közül egyedül Zsiga jutott szerephez, és volt olyan körzet, ahol a szervezet elnökségi tagját ejtették az utolsó pillanatban egy másik jelölttel szemben.

A választmányon az is kiderült, hogy Orbán szerint a Fidesz szervezetében a gyenge pontot Csongrád megye jelenti. Az elnök szerint a baj egyik oka, hogy Szegeden az elhúzódó, kisstílű belső harcoktól sújtott Fideszre még a jobboldali meggyőződésű családok sem szavaznak, hanem inkább a Botka László által fémjelzett MSZP-t támogatják.

Feddést kapott a csongrádi erősember Lázár János is, aki nem volt ott a fontos választmányi ülésen. Orbán elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesternek az elmúlt évek alatt egyetlen egyszer sem volt ideje megjelenni az üléséken, ezért még a mandátumát sem sikerült igazolni.

A cikk állításait több választmányi tag egymástól függetlenül megerősítette, a sajtóosztály viszont Szijjártó Péter kérésére arról értesítette az Indexet, hogy Orbán Viktor nem kritizálta a Fidelitast.

- Nem jártam, nem járok, és nem is fogok választmányi ülésekre járni – nyilatkozta a neki címzett elnöki megjegyzéssel kapcsolatban az Indexnek Lázár János hozzátéve, hogy ezt már a pártelnöknek is megmondta. Kizárólag szakmai és várospolitikai kérdésekkel foglalkozom, megyei és országos pártpolitikai döntésekkel nem – jelentette ki a hódmezővásárhelyi polgármester.