A redőnyök leszerelésére kényszerít az E.ON

2010.01.22. 10:15
Kétszáz nagyatádi családot szólított fel levélben az E.ON., hogy szereljék le az erkélyeken lévő redőnyöket. A gázszolgáltató azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben ezt nem teszik meg, kikapcsolják a fűtést, írta a Somogyi Hírlap.

Országszerte gyakori, hogy a társasházakban nemcsak az ablakokra, hanem az erkélyekre is redőnyt szereltetnek, ez nyáron árnyékot ad, télen pedig valamelyest javítja a lakás hőtartását, áll a Somogyi Hírlapban. Nagyatádon azonban az erkélyek lezárása szemet szúrt a gázszolgáltatónak: kétszáz családot szólított fel levélben az E.ON, hogy távolítsák el a redőnyöket az erkélyről, különben kizárják őket a szolgáltatásból. Április közepéig adtak határidőt.

A Somogyi Hírlap kérdésére, hogy miért csak a somogyi kisvárosban fontos a biztonságos fűtés, a szolgáltató és a hatóság képviselői azt a választ adták: Nagyatádról lakossági bejelentés érkezett hozzájuk, ezért kötelességük volt eljárni. Az újság úgy tudja: egy nagyatádi nő nézeteltérésbe keveredett egyik szomszédjával, és azért jelentette fel a szolgáltatónál, hogy ezzel álljon rajta bosszút. A haragosával együtt még kétszáz lakástulajdonost hozott kellemetlen helyzetbe.

Az érintett családok lakásában egyedi gázos fűtés van, és az egyik konvektor levegőztetése az erkélyen át történik. Ha a redőny miatt nem tud távozni az égéstermék, akkor felhalmozódhat, ami  balesetveszélyt jelent - indokolták a szakemberek a felszólítást. A cég szerint az sem biztos, hogy a redőnnyel spórolhatnak a fűtéssel. Bekövetkezhet az is, hogy az erkélyen kialakuló oxigénhiány miatt több gázt használ a fűtőtest.

Ugyanakkor, ha a szerelőnek sikerül is elérnie, hogy beengedjék a lakásba és kikapcsolja az erkélyre nyíló konvektort, a lakókat semmi nem akadályozza meg abban, hogy öt perccel később egy másik gázszerelővelb, bár szabálytalanul, de visszaköttessék, olvasható a megyei napilapban.