Mester: A Fideszt rokoni szál fűzi a lakásmaffiához

MTI/Index
2010.01.22. 21:18
Sajtóértesülés szerint Mester László írta alá a necces csereszerződéseket. Pestszentlőrinc-Pestszentimre szocialista polgármestere visszavág, szerinte a lakásmaffia a Fideszhez kapcsolódik, és az üzelmeknek épp ő vetett véget.

A XVIII. kerületi polgármester szerint az önkormányzat egykori fideszes alpolgármesterének felesége volt az egyik tulajdonosa annak a cégnek, amely több kerületi lakost megkárosított lakáscsere ürügyén – ezt Mester László, Pestszentlőrinc-Pestszentimre szocialista polgármestere jelentette be péntek este a Magyar Nemzet cikkére reagálva.

Az újságban az olvasható, hogy az MSZP-s vezetésű XVIII. kerületi önkormányzat jóváhagyásával hozták tető alá azokat a gyanús ingatlancseréket, amelyek egyike miatt Lévay Levente, Kispest egykori SZDSZ-es polgármestere vádlottként állt a bíróság elé. A gyanús csereszerződéseket Mester László írta alá.

A napilap úgy tudja, hogy a Fidesz a napokban büntetőfeljelentést tesz, ugyanis a párt álláspontja szerint nem egyedi ügyről, hanem egy jól szervezett csalássorozatról van szó, amelynek akár tucatnyi károsultja lehet. Mester László viszont közleményében azt írta, hogy saját fellépésével sikerült felszámolni 2003-ban a helyieket megkárosító, a "Fideszhez rokoni szálakkal kötődő lakásmaffiát".

A polgármester szerint ugyanis a napilap "elfelejtette" megemlíteni, hogy a botrányban érintett cserelakásokat közvetítő Gold-Lak Kft. tevékenységéről a XVIII. kerület egykori fideszes alpolgármesterének, Zurányi Ernőnek is tudnia kellett, hiszen felesége volt a cég egyik tulajdonosa.

A XVIII. kerületi önkormányzat a hozzá benyújtott lakáscsere-kérelmeket minden esetben a hatályos jogszabályok szerint vizsgálta, a jogszabályoknak megfelelően járt el – mondja Mester. A beadványok alapján az önkormányzat lakáscsoportja készítette a jóváhagyásokat, amelyeket a hivatali rend szerint a mindenkori polgármester szignált – magyarázta közreműködésének hátterét.

Miként az Index megírta, a kerület ellenzéki képviselőit meglepte, hogy az ötéves nyomozás végén végül csak Lévayék kerültek a vádlottak padjára: a kömlői telket legalább 20-30-szor elcserélték, és a hírek szerint voltak más ingatlanok is, amelyekért az értékaránytalanság ellenére hasonló rendszerben több kerületi bérlakás bérleti jogát becserélték a bentlakók. A kerület vezetése viszont gond nélkül rábólintottak a cserékre, miközben a dokumentáció alapján szinte egyértelmű volt, hogy fiktív ügyletekről van szó.

A polgármester közlése szerint akkor rendelte el belső vizsgálatot, amikor a lakáscserét célzó beadványok és a bennük rendszeresen szereplő ügyvédek, ingatlanközvetítő cégek gyanút keltettek. A vizsgálat kiderítette, hogy az önkormányzat akkori illetékes osztálya, a Lakásgazdálkodási Csoport néhány munkatársa kapcsolatban állt az ügyleteket bonyolító ügyvédekkel és a Gold-Lak Kft. ingatlanközvetítő céggel. Az érintett alkalmazottakat az önkormányzat elbocsátotta, illetve áthelyezte, az összefonódásokat és a gyanús ügyleteket így felszámolta - olvasható a közleményben.