Négy H1N1-áldozat időben kapott oltást

2010.01.23. 11:29
Nyolcvanan haltak meg újinfluenzával összefüggésben Magyarországon, közülük négyen több mint két héttel az első tünetek jelentkezése előtt kaptak védőoltást. Közülük hárman különösen veszélyeztetettek voltak.

A január 15-ig igazolt nyolcvan újinfluenzás haleleset közül négy áldozat időben megkapta a vírus elleni védőoltást, ezért náluk a vakcina nem volt hatásos, derül ki az Országos Epidemiológiai Központ hetilapjának, az Epinfo legfrissebb számából.

Az áldozatok közül hét beteg kapott oltást a megbetegedés előtt: három a megbetegedést megelőző 14 napon belül, négyüknél azonban már ki kellett volna alakulnia a védettségnek. Az Epinfo elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy a négy áldozat közül egy rosszindulatú betegségben, egy alkoholizmusban szenvedett, a harmadik pedig 93 éves volt.

A H1N1 vírus magyarországi halálos áldozatainak 52,5 százaléka férfi, 47,5 százaléka nő volt, a legfiatalabb beteg tíz, a legidősebb pedig 93 éves volt. A legtöbb áldozat középkorú, 30 és 59 év között volt. A legtöbben Közép-Magyarországon haltak meg, Budapesten kilenc, Pest megyében tíz áldozata volt a vírusnak. A legkevesebb újinfluenzás a Dél-Dunántúlon hunyt el, összesen hét, a többi régióban kilenc-tizenkettő áldozatnál igazolták a fertőzést. Az országban egyedül Fejér és Nógrád megyében nem volt haláleset.

A vizsgált eseteknél a tünetek kezdetétől a halálozásig általában egy hét telt el, de volt olyan eset is, aki negyven nappal később halt meg. A halál közvetlen oka az esetek négyötödében tüdőgyulladás volt, a többi esetben légzési, egy-egy esetben többszervi elégtelenség, szepszis, szívinfarktus, illetve epilepsziás roham vezetett a halálhoz.

Az áldozatok negyedének semmilyen krónikus betegsége nem volt. Igaz, közöttük van a 4 elhunyt várandós nő (20,21,27 és 40 éves), valamint kilenc áldozat, aki bár egészséges volt, testsúlyuk növelte a betegség kockázatát.

A krónikus betegk közül a legtöbben cukorbetegek voltak, de sokan szenvedtek légzőszervi betegségben, például asztmában, COPD-ben. Hét esetben szív-érrendszeri, ötnél krónikus idegrendszeri betegséget állapítottak meg az orvosok.