Nem építhetik a NATO-radart

2010.01.25. 14:18 Módosítva: 2010.01.25. 16:26
Egyelőre nem épülhet meg a Tubesre tervezett NATO-radar, miután a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette az építési engedély végrehajtását.

A Fővárosi Bíróság (FB) tavaly novemberben jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Az FB döntésével kapcsolatban azonban felülvizsgálatot kértek a civilek a Legfelsőbb Bíróságon.

A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon 2007. június 20-án a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején a beruházást. A közigazgatási eljárásban korábban megszületett másodfokú miniszteri határozatot azonban a perből később kizárt magánszemélyek, valamint jogi személyek - köztük Pécs városa - megtámadták a Fővárosi Bíróságon.

Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője a döntésre reagálva összehívott sajtótájékoztatón elmondta: a bíróság a végzést azzal indokolta, hogy helytállónak találták a civilek kifogásait, amely szerint az építkezés megkezdése visszafordíthatatlan és később nem orvosolható károsodással járna. Hozzátette: ez az ügy arról is szól, hogy léteznek-e független hatóságok.

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere azt mondta: a város minden törvényes eszközzel küzdött és küzd a radar ellen. Jogszerűen jártak el, amikor KRESZ-táblákkal korlátozták a Tubesre vezető, a város kezelésében lévő úton a forgalmat, ezzel megnehezítve a HM járműveinek behajtását.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) alelnöke úgy nyilatkozott: a felfüggesztés előrevetíti, hogy a radar nagy valószínűséggel nem épül meg. Újságírói kérdésre azt mondta: a HM kompetenciája eldönteni, hogy hol lenne alkalmasabb helyen a NATO-radar. Hozzátette: ”ez a kormány már nem fog tudni dönteni, a következő kormánytól pedig elvárjuk, hogy a lakosság érdekeit figyelembe vételével döntsön az ügyben”. Mint mondta: érdemes hinni, hogy jogállamban élünk. A Legfelsőbb Bíróság legkorábban márciusban folytatja az ügy vizsgálatát.