Nem voltak beoltva az elhunyt kismamák

2010.01.26. 15:46
A H1N1-fertőzés következtében eddig meghalt öt kismama közül egy sem volt beoltva az új vírus ellen. Legalább huszonöt állapotos nő került kórházba a H1N1 vírus miatt, közülük mindössze ketten kapták meg a védőoltást.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos közölte: az a két nő, aki megkapta az oltást, az antivirális kezelés után nagyon gyorsan meggyógyult. A betegség valószínűsége átlagosan 7-10-szeres lehet a terhes nők körében világszerte, Magyarországon a H1N1 vírus miatt intenzív osztályon ápolt betegek 20 százaléka volt állapotos a járvány csúcspontján. Jelenleg hat kismama van kórházban, egyikük sincs lélegeztetőgépen.

A kórházba került kismamák száma csökken, de az intenzív osztályon ápoltak száma egyelőre az összes beteg körében nem csökken, ez majd később következik be.

A legutóbb, az új típusú influenzával összefüggésben a budapesti Kútvölgyi Kórházban meghalt kismamával kapcsolatban Falus Ferenc megjegyezte: az elhunyt családja megtiltott mindenféle információközlést a betegség részleteiről, körülményeiről.

Előfordulhatnak elváltozások

Általánosságban az országos tiszti főorvos annyit elmondott, hogy ha valakinek súlyos légzési elégtelenséggel járó betegsége van, előfordulhat, hogy a lélegeztetés következtében a tüdő nem épül fel azonnal és teljes mértékben. Ilyenkor kialakulhatnak a tüdőben elváltozást okozó szövődmények, amelyek további kezelést igényelnek. A mesterséges gépi lélegeztetés egyébként is "az élettani folyamatokba való súlyos beavatkozás" - hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a becslések szerint a terhes nők 17 százaléka kapott H1N1 vírus elleni védőoltást. Ez az arány alacsonyabb az országos átlagnál annak ellenére, hogy a nőgyógyászok egységesen támogatják a vakcina beadását.

Eddig 107 halott

Összesen 107-en haltak meg eddig H1N1-fertőzés miatt Magyarországon, közülük mindössze négyen voltak beoltva a vírus ellen. A 4 beoltott közül ketten "végállapotban voltak", tehát az oltás nem segíthetett rajtuk, az újinfluenza pedig nem befolyásolta állapotukat.

A harmadik betegnek nagyon súlyos bakteriális tüdőgyulladása volt, ezért nem egyértelmű a dokumentumok alapján, hogy az újinfluenza szövődménye lett volna a halál oka, míg a negyedik elhunytnál az adatok egyelőre hiányosak - mondta az országos tiszti főorvos.

Arról is beszélt, hogy "a vártnak megfelelő vagy még annál is jobb" a védettség aránya a társadalom egészét tekintve a beoltottak körében, mert 70-80 százalék helyett hozzávetőleg 87-90 százalékos ez a mutató.

Folytatni kell az oltást

Az eddig meghaltak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az eddigiekhez hasonlóan továbbra is fontosnak tartja, hogy a kockázati csoportba tartozók éljenek a védőoltás lehetőségével. Három-négymillió potenciális veszélyeztetettje van az országban a járványnak, ők az idén tavasszal és ősszel vagy a jövő tavasszal kaphatják meg a fertőzést.