Áprilisig senki nem tehető ki a lakásából

2010.02.01. 14:24
A kormány kilakoltatási és lakásárverezési moratóriumot hirdetett. Azok is haladékot kapnak, akiknek a lakását lakottan is el lehetne árverezni. A pénzintézetek veszteségeit nem téríti meg a kormány.

Keddtől április 15-éig senkit sem lehet a lakásából utcára tenni, a kormány rendelete ugyanis a végrehajtáson kívüli értékesítésre, vagyis az elárverezésre is kiterjesztette a tilalmat - jelentette be hétfőn Kiss Péter társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszter.

A rendkívüli hideg télre tekintettel február 2-ától április 15-éig tilos utcára tenni olyanokat, akik nem tudják fizetni lakásuk törlesztő-részletét, és a szerződésük tartalmazza a végrehajtáson kívüli értékesítés lehetőségét. Ezekben az esetekben lakottan árverezik el az ingatlant, majd kiteszik a volt tulajdonost - ismertette a kormány döntését Kiss Péter.

A társadalompolitikai miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a nemrégiben hatályba lépett törvénymódosítás már megtiltotta, hogy ez évtől ilyen lehetőséget belevegyenek az ingatlanszerződésekbe, de a korábban kötöttek közül sok még tartalmazza ezt. A nem fizetés miatt veszélybe került 6-11 ezer lakásból néhány százról van szó - mondta Kiss. Jelenleg tehát senkit sem lehet lakásából az utcára tenni - foglalta össze a miniszter.

A moratórium miatt egyes cégek anyagi veszteséget szenvedhetnek el, de a kormány nem fogja kárpótolni ezeket - mondta Független Hírügynökség kérdésére Kiss Péter. A társadalmi szolidaritás rangsorol - tette hozzá.