Érvényes a 8 milliárdos kártérítés a nem létező plázáért

2010.02.01. 17:18 Módosítva: 2010.02.01. 17:39
A Fővárosi Bíróság az ítélet érdemi vizsgálata nélkül helybenhagyta a válaszottbíróság ítéletét, amelyben egy eddig el nem kezdett beruházás elmaradt hasznáért szabott ki nagy összegű kártérítést.

A Fővárosi Bíróság hétfőn elutasította a BVM Épelem Kft. kérelmét, amiben arra kérte a bíróságot, hogy érvénytelenítse a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő Választottbíróság decemberben meghozott ítéletét.

A választottbíróság mintegy 8 milliárd forint megfizetésére kötelezte a céget az Ablon Grouphoz tartozó Global Center Kft-nek. A Global a BVM-től vásárolt telekrészen kívánt a 2000-es évek elején outlet áruházat építeni, de álláspontja szerint a beruházást a BVM a telekmegosztás késleltetésével megakadályozta. A választottbíróság 4,9 milliárdos kártérítést, és 3 milliárdos késedelmi kamatot terhelt a BVM-re.

A Fővárosi Bíróság a döntés indoklásában rámutatott: a választottbíróság döntésének érdemi okait nem vizsgálták, mivel a felek azzal, hogy még 2000-ben a vitás adásvételi szerződésükben kikötötték a választottbíróságot, mint jogorvoslati fórumot, kivették magukat az állami bíráskodás hatálya alól.