Vizsgálat a diákok elveszett adatai miatt

2010.02.05. 17:00 Módosítva: 2010.02.05. 17:32
Egyelőre még nem tudni, miért és hány magyar diák adata tűnt el a rendszerből, de jókora pluszmunkát jelent az iskoláknak a jelentkezések újbóli rögzítése.

Hiba történt csütörtök délután a középiskolás jelentkezéseket kezelő központi szerveren, így a hajnali fél három után rögzített adatok – vagyis a januári középiskolai felvételik és az érettségijelentkezések egy része – elveszett, írja az erettsegi.com.

A rendszerhibára péntek reggel derült fény, amikor a középiskolák által használt érettségi jelentkezési rendszer nyitóablakában az Oktatási Hivatal tájékoztató üzenetet küldött. A hiba miatt sok végzős diáknak és iskolának újra végig kell csinálnia a jelentkezési procedúrát, amely többnapos pluszmunkát is jelenthet. Az iskolák közül van olyan, amelyik attól tart, hogy még a jelentkezési határidőt sem fogja tudni így tartani.

Az Oktatási Hivatal szerint “a hiba jellege miatt nincs mód a problémával érintett iskolák, diákok körének meghatározására”. Csak az iskolák tudják megállapítani, hogy mely adatok vesztek el a rendszerből. A hivatal szerint a hiba folytán csak egynapnyi adat veszett el, ráadásul a diákokat mindez nem érinti, és emiatt nem fog csúszni sem a jelentkezési adatok, sem a középiskolai felvételik feldolgozása.

A budapesti iskolák közül mégis sokan azt mondják: korábbi adatok is eltűntek a rendszerből. Egyelőre nem lehet tudni, mennyi érettségi jelentkezést kell újra megcsinálni: “Van, ahol egy egész osztály adatai elvesztek, máshol véletlenszerűen egy-egy gyereké” – mondta az egyik érintett iskola titkára, aki a jelentkezések feltöltésével foglalkozik. Ahhoz, hogy biztosan ne maradjon ki senki, a jelentkezéseket egyesével kell újra véginézni.

A hivatal szerint az iskoláknál megvannak ezek az adatok, így nem okoz majd gondot azok újraküldése, a jelentkezési határidőt pedig három héttel meghosszabbították. Egyelőre még nem tudják, hány iskolánál, mennyi adat veszett el. Annyi bizonyos, hogy az Educatio Kft. védett szervereiről tűntek el az adatok. Bakonyi László, a hivatal elnöke vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, hogy fény derüljön az adatvesztés okára.