A Fidesz visszavonatná a szlovák nyelvtörvényt

2010.02.10. 11:45
A szlovák-magyar kapcsolatok megnyugtató rendezését szolgálná, ha a pozsonyi kormány teljes egészében visszavonná az államnyelv-törvényt – mondta szerdán Német Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke.

Németh erről azután beszélt, hogy tárgyalt Knut Vollebaekkel, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával. Németh Zsolt hozzátette: a nyelvtörvény diszkriminatív, amit az EU jogi szolgálata is megállapított. Az ellenzéki politikus támogatja a Bajnai-kormány által létrehozott nyelvi alapot.

Knut Vollebaek addig folytatja az egyeztetéseket a szlovák államnyelv-törvény ügyében, amíg a két ország között megnyugtató megoldás nem születik – így összegezte a szerdai tárgyalásokat Németh Zsolt. A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint nem várható, hogy a közeli jövőben csökkenne a magyarellenes hangulat északi szomszédunknál, hiszen ott jelenleg választási kampány folyik.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy a kormányban részt vevő, Jan Slota vezette szlovák nemzeti párt újabb törvényjavaslatokkal kívánja megterhelni a két ország kapcsolatát. Németh Zsolt szerint ilyen a lojalitás-törvény javaslat, amely például nemzetiségétől függetlenül minden kisiskolásnak kötelezővé tenné, hogy a tanítási hetet a szlovák himnusz eléneklésével kezdjék. A politikus ugyanilyen problémának nevezte azt a javaslatot, amely elvonná a helyi önkormányzatoktól a szoborállítás jogát.

Németh Zsolt szerint új megoldás szükséges a szlovák államnyelv és a kisebbségi nyelvek egyensúlyának megteremtéséhez. Hozzátette: a következő kormány is működtetni fogja a nyelvi alapot, amely arra szolgál, hogy a Szlovákiában élő magyarok anyanyelvük használata miatt kirótt bírságát átvállalja a magyar kormány. Németh Zsolt azonban reményét fejezte ki, hogy a szlovák államnyelv-törvény módosítása vagy visszavonása szükségtelenné teszi a nyelvi alap fenntartását.