Akadozik a felvi.hu

2010.02.15. 22:08 Módosítva: 2010.02.15. 23:58
Hoppon maradhatnak, akik az utolsó órákra halasztották az online felsőoktatási jelentkezést: a jelek szerint a felvi.hu rendszere nem bírta a rohamot. Nem sokkal éjfél előtt úgy döntöttek, két órával meghosszabbítják a jelentkezési határidőt.

Néhány órával a felsőoktatási jelentkezési határidő lejárta előtt több olvasónk is jelezte, hogy akadozik a felvi.hu, de egy ideig elérhetetlen volt az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) és az Educatio Kht. honlapja is. Hasonló hibák már a hétvégén is előfordultak.

Egy olvasónk arról számolt be, hogy "majd négy órányi szenvedés alatt két főiskolát sikerült a rendszerbe feltölteni, és ilyenkor előfordult az is, hogy egy iskolát háromszor rögzített. Minden egyes módosítást 4-10 perc várakozás követett, ami után jó, ha nem time out-tal szállt el az egész. Ha az ember a ki/be jelentkezés mellett dönt (ahogy én is) akkor már nem is sikerül visszalépni. Az adatok mentése meg kilépés elött szintén time out-tal száll el".

Gáti Mátyás, az Educatio Kht. sajtófőnöke kérdésünkre elmondta, nagyon sokan hagyták utolsó pillanatra a jelentkezést, ezért túlterhelt a szerver. Az informatikai igazgatóság ügyeletet tart, folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán. "Az nem fordulhat elő, hogy valaki emiatt maradjon le a jelentkezésről, a határidőt két órával meghosszabbítottuk" - tette hozzá.

Az Educatio Kht. korábbi tájékoztatása szerint az elektronikusan jelentkezőknek február 15-én éjfélig van lehetőségük arra, hogy a jelentkezési adatokat rögzítsék, majd ezt követően legkésőbb február 23-ig hitelesíteniük kell jelentkezésüket.

A hitelesítést a felületről kinyomtatható úgynevezett hitelesítő adatlap visszaküldésével (Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190) vagy elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni

A diákok korlátlan számú jelentkezést nyújthattak be az idén is. A képzési kínálat a felvételi tájékoztató február elején megjelent kiegészítésével 63 alapképzési, 69 felsőfokú szakképzési, valamint 253 új mesterképzési lehetőséggel bővült.

A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer forint, ezért az összegért 3 jelentkezés megjelölésére volt lehetőség. Ugyanazon képzésnek - azaz ha az intézmény és a szak neve, továbbá munkarendje megegyezik - az államilag támogatott és a költségtérítéses formájára való jelentkezés egy jelentkezésnek számít. Az ezen felül megjelölt további jelentkezésenként az alapdíjon túl 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kellett fizetni.