Dobolyi: Az MSZP fizette a kínai utat

2010.02.22. 08:50 Módosítva: 2010.02.22. 09:54
A szocialista párt korábban tagadta, hogy decemberben Kínába küldték volna Veres Jánost. A közpénzből támogatott mongóliai út jóváhagyóját még keresik.

A Magyar Szocialista Párt fizette Veres János tavaly decemberi kínai útját, mondta a TV2 Mokka című műsorában Dobolyi Alexandra, Veres titkárságvezetője.

Az útról elsőként a Blikk számolt be pénteken, egy fotót tettek közzé, amelyen Veres és Dobolyi látható Makaó egyik bevásárlóutcáján. A volt EP-képviselő akkor azt mondta, hivatalos út volt, "Makaó Kínához való visszacsatolásának tizedik évfordulóján voltunk december 17-18-án". Dobolyi azt állította, hogy ő az európai szocialisták (PES) elnökségi tagjaként, Veres az MSZP képviseletében vett részt az ünnepségen.

A Blikk megkeresésére a PES tagadta, hogy bárkit is Kínába küldtek volna az ünnepségre. Az MSZP ugyancsak tagadta, hogy bárki is képviselte volna a pártot a makaói ünnepségeken.

Veres pénteki közleményében hangsúlyozta, a nevére szóló hivatalos meghívó nem közvetlenül Makaóra, hanem Pekingbe szólt, az út  egyetlen fillér közpénzt sem érintett. Az eseményről megjelent hivatalos cikk és fotók egyébiránt a China Daily című újságban láthatók, olvashatók.

Megpróbáltunk utánanézni a volt pénzügyminiszter állításának, de a China Daily online kiadásában nem találtuk Veres János utazásának a nyomait.

Szombatra kiderült, Veres tavaly nyár óta négyszer járt külföldön, háromszor Dobolyi is elkísérte. Legutóbb január 11-én utaztak Mongóliába, ahol négy napot töltöttek, az utat közpénzből fizették, kétmillió forintba került.

A hétfői Blikk arról ír, hogy a kormányszóvivői iroda megígérte, utánanéznek annak, jóváhagyták-e az utat.

A lap emlékeztet a kormány szeptemberi döntésére, amikor elrendelték, hogy a miniszterek a tárcájukhoz kinevezett kincstárnok bevonásával vizsgálják felül a minisztériumi utazási terveket.

„A kormányfő nem tűri, hogy visszaéljenek az állami pénzforrásokkal, szerinte nem megengedhető, hogy közpénzből szakmailag indokolatlan utakra menjenek köztisztviselők vagy állami vezetők. Válság idején ez különösen tarthatatlan. Mindenkinek ki kell vennie a részét a takarékoskodásból, ez alól nincsenek kivételek" - mondta akkor Szollár Domokos kormányszóvivő.