Lázadnak a kórházigazgatók

2010.02.23. 06:52
Veszélyezteti a betegellátás biztonságát az Egészségügyi Minisztérium új, az ápolók jogosítványait korlátozó rendelete, állítja a Gyurcsány-kormány volt egészségügyi minisztere, Rácz Jenő. A rendelet értelmében az ápolók ezentúl nem köthetnének be infúziót sem, csak ha megszerzik a licencvizsgát. Ennek keretei azonban még nincsenek kidolgozva.

A magyarországi kórházak több mint fele nem kívánja végrehajtani az egészségügyi minisztérium rendeletét, amely alapján az OKJ-vizsgás ápolók a jövőben nem végezhetnének el eddig rutinszerűen végrehajtott műveleteket - például nem köthetnének be infúziót, vagy adhatnának be intravénás injekciót.

Rácz Jenő, a kórházszövetség leendő elnöke, a Gyurcsány-kormány volt egészségügyi minisztere szerint a magyarországi fekvőbeteg-ellátó intézmények nagyobb része már írásban jelezte, hogy nem kívánja végrehajtani az utasítást, írja a Magyar Nemzet. A veszprémi kórházat igazgató Rácz maga utasítást adott ki kórházában, hogy az ápolók a jövőben is az eddigiek szerint lássák el feladatukat.

A minisztérium rendelete alapján bizonyos feladatokat a jövőben csak licencvizsgával rendelkező szakápolók végezhetnének el - azonban mostanáig nem épült ki a licencvizsga keretrendszere. Azaz, az akár fél évnél is tovább nyúló átmeneti időszakban a jelenlegi ápolók nem végezhetnének el rutinfeladatokat. Ez Rácz szerint önmagában is veszélyezteti a betegellátást.

A minisztérium hétfőn értetlenségének adott hangot. Szerintük a rendeletet egy éve készítik elő, és eddig a kórházszövetség nem jelezte aggályait. Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az a kórházi vezető, aki a rendelet megszegésére utasít, szabálysértést követ el.

A minisztérium álláspontja szerint a rendelet egy 2007 óta fennálló joghézagot kezel. A licencvizsgáról szóló rendelet pedig azért késik, mert azt még az Európai Unióval is egyeztetni kell.