Másfél milliárdos kártérítést követel az államtól az UD

2010.02.23. 13:19
Tönkremenetele miatt pert indított az UD Zrt. az NBH és az állam ellen. A megfigyelési botrány után becsődölt biztonsági cég másfél milliárd forintos kártérítést követel a felperesektől, személyiségi jogi perben pedig tizenötmilliót Dávid Ibolyától, négyet Szilvásy Györgytől és kettőt Laborc Sándortól.

A Nemzetbiztonsági Hivatallal fizettetné meg az UD Zrt. a cég piaci ellehetetlenülése, majd tönkremenetele miatt keletkezett károkat. A 2008-as megfigyelési ügy főszereplőjévé vált, Csányi Sándor-közeli biztonságtechnikai cég azután veszítette el megrendeléseit, hogy Dávid Ibolya egy titkosszolgálati lehallgatási CD-t bemutatva az MDF belügyeibe való beavatkozással vádolta meg az UD-t, Szilvásy György egykori titokminiszter pedig az állami szervek információs hálózatának megcsapolását emlegette a céggel kapcsolatban.

Azóta fordult a helyzet. Szilvásy Györgyből az üggyel kapcsolatban gyanúsított lett, várható, hogy rövid idő múlva Laborc Sándor, akkori NBH-főigazgató ellen is többrendbeli gyanúsítással él majd a katonai ügyészség. A Dávid Ibolya elleni hatósági fellépés csak azért maradt el, mert a pártelnök mentelmi jogát az ügyészség kérése ellenére sem függesztette föl az országgyűlés.

Az UD korábbi vezetője, Horváth József Futó Barnabás és Bakondi György ügyvédek társaságában kedden bejelentette, tekintettel arra, hogy az elmúlt húsz év kiemelkedő súlyú politikai ügyéről van szó, az ügy kirobbantásában közreműködőkkel szemben ellenpereket kezdeményeztek.

A jogi képviselők érvelése szerint a nagy port kavaró történet nehezítette a cégvezetőknek a gazdasági életben való boldogulását is, ezért személyi sérelem is érte őket. Az UD-sek tizenötmillió forintos nem vagyoni kártérítési pert kezdeményeztek Dávid Ibolya ellen, aki másfél éve az érintettek beleegyezése nélkül bemutatta a sajtónak Csányi Sándor OTP-vezér és Tóth János UD-igazgató telefonbeszélgetésének lehallgatással készült felvételét. A volt titkosszolgálati minisztertől, Szilvásy Györgytől négy-, az NBH volt főigazgatójától, Laborc Sándortól kétmillió forintot követel külön bírósági eljárásban a cég.

A lehallgatási ügyről megjelent cikkek miatt tíz-tízmillió forintos kárigénnyel beperelték a Népszava, a Népszabadság, a HVG és a 168 óra kiadóját is, sőt a HVG-t további nyolcmilliós per fenyegeti Tóth Jánosnak a beleegyezése nélkül az iwiwről vett fényképe miatt.

A cég a napokban kezdeményezte a legnagyobb összegű eljárást. Az UD az NBH és másodrendű alperesként az állam ellen másfél milliárdos vagyoni kártérítést kezdeményezett. Az ügyvédek szerint az összeg meghatározásánál figyelembe vették, hogy a vállalkozás pontos kimutatás alapján ötszáznyolcvanmillió forintos biztos, a botrány miatt elbukott megrendelésállománnyal rendelkezett, és eladhatóság szempontjából a cég értéke megközelítette a másfél milliárdot.

Horváth József leszögezte, hogy ha megnyerik a nyolc személyiségi jogi és a nagy összegű kártérítési pert, azok bevételét teljes egészében jótékony célokra fordítják.