Támad a belvíz

2010.02.23. 12:53
Nagy belvízre számítanak idén a szakemberek. Magyarország keleti és déli részében is első és másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Az olvadó hó miatt több helyen homokzsákoztak, de az otthonából egyelőre senkit nem kellett kitelepíteni.

Hatalmas belvíz lehet idén Magyarországon, a megolvadt hó és az esők miatt vízügyi szakemberek szerint 200 ezer hektárnyi föld is víz alá kerülhet, ez a szokásos kétszerese. A Dél-Dunántúlon elrendelték a belvízvédelmi készültséget, az észak-magyarországi településeken eközben már nincs nagyobb gond, a helyi Vízügyi Igazgatóság területein 15 ezer hektáron uralkodik a belvíz.

A Bodrogközben a főcsatornák telítettsége nőtt, emiatt belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az egri, a tokaji és a sárospataki szakaszmérnökség területén is több helyen első-, illetve másodfokú belvízvédelmi riasztás van érvényben.

A Heves megyei és dél-borsodi területeken 605 hektár, a Taktaközben több mint kétezer hektárnyi rész áll víz alatt. A Bodrogközben 9 ezer hektáron uralkodik a belvíz.

„Amennyiben folytatódik a csapadékos időjárás, a belvízzel borított terület nagysága akár elérheti a kétszázezer hektárt. Ez kétszerese az átlagosnak” - mondta Szentiványi Árpád, a Központi Vízügyi Igazgatóság főosztályvezetője az RTL Híradónak.

A legmagasabb készültséget Jászteleknél rendelték el, ahol a Zagyva tegnap tetőzött. Most 530 cm-nél áll. „Hálistennek bennünket nem veszélyeztet, mert tegnap este óta már apadóban van, a vízügyesek pedig megoldják a helyzetet. Ami fontos, hogy a magas vízállás miatt megjelenik hamarosan a belvíz, és ezt kell nekünk megoldanunk” - mondja Kisbakonyi Zoltánné, polgármester.

10 évvel ezelőtt már történt hasonló eset, ezért akkor rendbe tették az árkokat és csatornákat, így most a belvíz is kisebb. Most egy laposabb területen jelent meg a víz, ott szikkasztóárokkal próbálják levezetni. „Megsaccolni se tudom a területet, kinn a külterületen nagyon nagy, belterületen inkább csak az árkok teltek meg.”

A faluban a kertekből szivattyúznak, de mivel a gyűjtőcsatornák tele vannak, csak a Zagyvába tudják önteni a vizet. „Abban bízunk, hogy a napfény és a szél hatására megoldódhat a probléma, mert szivattyúzni nemigen tudunk. Tegnap azért kénytelenek voltunk szivattyúzni, mert két lakóházat körbevett a víz. Csak téglákon, átjárókkal tudtak kijönni a lakók. Kiköltözniük hál' istennek nem kellett.”

Ipolytarnócon a polgármester szerint tengert lát maga körül az ember. „Egy kisebb tenger van itt, ha kilépünk. Ez csak annak hangzik borzasztóan, aki még nem látta az Ipolyt kiönteni, nekünk ez már természetes.” A folyó jelenleg 368 cm-en áll.

Szabó Tibor szerint a faluba egyelőre nem tört be a víz, csak a település körüli, nagyjából 30 hektárnyi mezőgazdasági területet öntötte el. A készültség egyelőre elsőfokú. „Azért aggódom, mert az Ipoly vízgyűjtő területe nagy, hozzácsatlakozik számtalan más patak is és fönt Szlovákiában még bőségesen van hó. Nem mindegy, hogy ez lassan vagy gyorsan olvad. Most 40 centis víz van Ipolytarnócon, de ha felmelegszik az idő, akkor nem tudjuk, mi jöhet ránk - mondja a polgármester.

Az üresen álló iskola egyik tantermét berendezték átmeneti szállásnak, szükség esetére. A polgármester elsősorban állami segítséget vár, mert – mint mondja – ő már nem tud egyedül lépni ebben az ügyben.

Makláron a belvíz okozott gondokat. Havasi László, a község polgármestere szerint azonban ma már nincs komolyabb probléma. „A mi településünkön összességében 20-25 hektárt érint a falu különböző részein, de nem összefüggő vízfelületről van szó. Egy nap volt, mikor gond volt, egy házat veszélyeztetett a víz, de az is végig lakható volt, nem kellett kiköltöztetni senkit.”

Leginkább a külterületek vannak víz alatt. A víz szintje változó, de általában nem több 15-20 centinél – mondja Havasi László. A problémákat áteresztőkkel oldották meg, másik csatornába vezetve a vizet. „Ha elmúlik ez az időszak, ezt ki fogjuk tisztítani. Készenlétbe helyeztünk homokzsákokat is, de én nem számítok rá, hogy fel is használjuk őket. Szerencsénk van, a víz szépen lassan elszivárog”.

Időközben a Dél-Dunántúl több pontján is elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Az intézkedés Kölked és Balatonlelle térségét érinti. A belvízcsatorna magas vízszintje miatt volt szükség erre a lépésre. Ha ez nem elég, elrendelik a másodfokú készültséget, de a harmadfokra valószínűleg nem lesz szükség.