Az utolsó pillanatban borult Szekeresre a HM

2010.02.25. 14:47 Módosítva: 2010.02.25. 17:39
Árnyék vetült a magyar katonaságra, vélekedik a honvédség vezérkari főnöke, Tömböl László. Az összes hazai laktanyában felolvassák majd az erről szóló levelét, miután az ügyészség vesztegetés gyanújával nyomoz főtisztek ellen. Oláh Jánost, a HM volt főosztályvezetőjét, és egyik beosztottját, illetve a HM egyik cégének vezérigazgatóját azután kapták el, hogy egy tiszt csúszópénzt vett át a HM cégével szerződött vállalkozótól. Szekeres Imre eddig megúszta nagyobb katonai botrányok nélkül, két hónappal a választások előtt azonban már a második kínos ügy pattan ki a hadseregnél.

Az Index információi szerint egy honvédségi beszállító vállalkozó bejelentése alapján csapott le a katonai ügyészség a honvédelmi tárca védelemgazdasági főosztályát február közepéig vezető dandártábornokra. Az Oláh János és helyettese, V. Sándor ezredes által irányított - időközben megszünetett - főosztály felügyelte a tárca gazdasági társaságait. A gyanú szerint a Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft-val kapcsolatban lévő vállalkozásoktól kértek pénzt azért, hogy szerződést kössön velük a honvédség.

A feljelentést a kft-nek karbantartási szolgálatokat végző vállalkozó tette, aki együtt is működött a hatóságokkal. Így amikor a Kft.-nél dolgozó logisztikai tisztnek átadta a kenőpénzt, a helyszínen őrizetbe is vették a katonát. A tiszt a kihallgatáson azonnal vallomást tett, megnevezve tettestársait, a 41 éves Oláh János tábornokot és helyettesét. Szintén gyanúsított lett a nonprofit kft. korábbi gazdasági igazgatója, aki időközben a Currus Zrt. vezérigazgatója lett. A HM szóvivőjének tájékoztatása szerint egy ötödik katona ellen is nyomoz az ügyészség, őt külföldi szolgálatról kellett hazarendelni. A gyanú szerint több millió forinton osztoztak öten.

Tömböl László vezérezredes
Tömböl László vezérezredes

A Budapesti Katonai Ügyészség szerdán jelentette be, hogy több héttel ezelőtt őrizetbe vett, és eljárás alá vont hivatásos katonákat, vesztegetés gyanúja miatt. A hivatalos tájékoztatás szerint vezető beosztású katonák a honvédségi beszerzések után anyagi ellenszolgáltatást kértek a beszállítóktól.

Értesülésünk szerint Tömböl László vezérezredes, honvéd vezérkari főnök a hivatásos állomány és a civil alkalmazottaknak címzett egy levelet foglalmazott meg, amelyben közli: "egyes hivatalban lévő személyek a katonai hivatással és az állampolgári tisztességgel nem összeegyeztethető módon visszaéltek a rájuk bízott hatáskörrel, és megfogalmazódott a gyanú velük szemben, hogy beosztásukból eredő befolyásukat egyéni haszonszerzésre fordították. Bár bűnösségük végérvényes bizonyítása a jogállami intézmények feladata, azonban az eljárás megindításához vezető cselekmények is alkalmasak arra, hogy súlyosan károsítsák a katonai szolgálat tekintélyét, megrendítsék a társadalom tagjainak bizalmát.” Tömböl szerint az ügy miatt árnyék vetült a honvédség áldozatos munkával kiérdemelt társadalmi elismerésére.

A vezérkari főnök a vezetés és a teljes személyi állomány nevében elhatárolódott az erkölcsi és anyagi kárt okozó cselekményektől.

A levél azután lesz hivatalos, ha annak szövegét egyezteti a jelenleg külföldi úton lévő Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel. Szekeresnek a hét elején már Sólyom Lászlónál kellett szokatlan raporton megjelennie. A főparancsnoki tisztet is betöltő köztársasági elnök kért tőle tájékoztatást az hadseregnél folyó ügyekről.

12

Két hét alatt ugyanis ez már a második súlyos botrány katonai körökben. A Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, az egykor szintén honvédelmi minisztériumi karriert befutott Szabó János szintén gazdasági ügyletek miatt került a katonai ügyészség látókörébe. A kommandós akcióval elfogott rektor ügyével összefüggésben a katonai ügyészség szóvivője, Ács Tibor pedig egy újságíró előtt gengszterszervezetnek nevezte a HM legerősebb gazdasági társaságát, a 40 milliárdos éves forgalmat bonyolító HM EI Zrt.-t. A céget szakmai körökben a honvédség és a titkosszolgálat kádertemetőjeként tartják számon.

Honvédségi cégek

A Honvédelmi Minisztérium égisze alatt 11 gazdálkodó szervezet működik, közülük tíz van százszázalékos honvédségi tulajdonban. A legnagyobb a Figyelő 2009-es TOP 200 kiadványában a legnagyobb árbevételű cégek listáján 160-ik helyen álló HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő ZRt. (HM EI Zrt), amit a Budapesti Katonai Ügyészség (volt) szóvivője múlt héten gengszterszervezetként aposztrofált. A cég ingatlankezeléssel és biztonsági szolgáltatással, őrzés-védelemmel foglalkozik. Emellett kutatás-fejlesztési, biztonságtechnikai- és informatikai, rendezvényszervezői szolgáltatásokat nyújt az állami és a magánszféra részére.

Részvénytársasági formában működik a harcjárművek javításával, modernizálásával foglalkozó HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai ZRt. is, ami a HM EI mögött a második legnagyobb árbevételű honvédségi cég. A HM Armcom Kommunikációtechnikai ZRt. a honvédség híradástechnikai cége, amelynek a vezetékes és rádióeszközök beépítése, karbantartása a fő tevékenysége. Szintén a honvédség működésének műszaki hátterét erősíti a fegyverzettechnikával foglalkozó HM Arzenál Elektromechanikai ZRt. A vállalat elsősorban lokátor- és rakétarendszereket javít és szervizel.

A négy haditechnikai vállalat mellett fontos háttércég a HM Térképészeti Kht. is, amely a védelmi feladatokhoz szükséges térképeket, távérzékelési és egyéb térképészeti anyagokat fejleszti és archiválja. A Monostori Erőd Kht. a komáromi erődben szervez hagyományőrző, hadtörténeti rendezvényeket és kiállításokat, de ennek a cégnek csak 17 százaléka a minisztériumé.

Lazábban kapcsolódik a honvédelmi feladatokhoz a HM erdőgazdálkodási cégeinek a tevékenysége. Ide tartozik a Budapesti Erdőgazdasági ZRt., mely elsősorban a vadgazdálkodással, azon belül is vadásztatással, továbbá erdőgazdálkodással foglalkozik a HM kezelésében lévő állami 27 ezer hektárnyi erdőterületeken. Hasonló a HM Verga Veszprémi Erdőgazdálkodási Zrt. profilja is, ők 46 ezer hektárt használnak, illetve a HM Kaszó Erdőgazdaság ZRt.-é, amely 15 ezer hektáron folytat erdőgazdálkodást. A cégek üdülőkkel, vadászlakokkal is rendelkeznek.

A HM-cégek sorában két nonprofit kft is található. Az egyik a Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft, ami a volt tiszti klubokat, köztük a Stefánia Palotát működteti, és „elsősorban a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak, illetve hadköteles katonák számára szervez kulturális, szórakoztató programokat.” A HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Kft. gyakorlatilag a tárca píár- és reklámcége, lapkiadással, kiadványszerkesztéssel, rendezvényszervezéssel foglalkozik és a tárca honlapjának szerkesztése is hozzá tartozik.