Katonai parancsnoknak nevezték Budaházyt

2010.02.25. 21:03
Újabb részletek kerültek elő a Magyarok Nyilai-ügyben szerdán bemutatott hangfelvételből, amelyben katonai vezetőnek nevezik Budaházy Györgyöt. A felvételen a szervezet egyik tagja elismerte, ők verték meg Csintalan Sándort, ők dobtak Molotov-koktélt országgyűlési képviselők házára.

Az RTL Klub birtokába került hangfelvételen a Magyarok Nyilai-ügy egyik gyanúsítottja azt mondta, hogy Budaházy György a szervezet katonai vezetője. A kereskedelmi csatorna csütörtök esti híradójában újabb részleteket közölt az egyik tanú által készített hangfelvételből.

Ezen az azóta már előzetes letartóztatásban lévő egyik gyanúsított azt mondta: két, vagy három lövést adott le Hiller István oktatási miniszter házára 2007 decemberében.

"A katonai vezető az a Gyuri. Én? Nem, a Budaházy Gyuri"- hallható a felvételen. A beszélgetéseket egy fiatalember vette fel mobiltelefonjával. Benkő György annak az ügynek a koronatanúja, amelyben eddig 16 embert gyanúsítanak terrorizmussal. Egy ismerőséből szedte ki az információkat, aki azóta már előzetesben ül. Benkőt is megpróbálta beszervezni, ő pedig úgy tett, mintha benne lenne. Így tudta meg, hogy Budaházy György lehetett a katonai parancsnok. A szervezetnek a gyanú szerint egyébként voltak irányítói és végrehajtó katonái is.

Szerdán ugyanezen hangfelvételre támaszkodva az RTL Klub azt állította, hogy a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet verte meg Csintalan Sándort és robbantott több politikus házánál.

Budaházyt azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési  képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt mindezek alapján terrorcselekmény bűntettével, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntettével, emberölés előkészületének bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének elkövetésével gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy György a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.