Jobbikos gyanúsított a Budaházy-ügyben

2010.03.01. 11:37 Módosítva: 2010.03.01. 13:42
Lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják Rihó Krisztiánt, aki ötven 9 milliméteres lövedéket szerzett a Budaházy-féle csoportnak, közölte az ügyészség. Azért közölték teljes nevét, mert közszereplő. Ezen a néven egyetlen közszereplő, a Jobbik bicskei elnöke ismert.

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki hétfőn a Központi Nyomozó Ügyészség a Magyarok Nyilai néven elhíresült terrorszervezet ügyében.

Az új gyanúsított a nyomozó ügyészek szerint ötven darab 9 milliméteres lövedéket szerzett a csoport egy tagja kérésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint Rihó Krisztiánról van szó, ellene lőszerrel visszaélés bűntette miatt indult eljárás. Azt, hogy a szokásokkal ellentétben miért közölték a gyanúsított teljes nevét, és nem csak monogrammját, Fazekas Géza szóvivő megkeresésünkre azzal indokolta, hogy a gyanúsított közszereplő, és ez esetben ez a szabályos eljárás.

Rihó Krisztián néven egyetlen közszereplő, a Jobbik bicskei szervezetének elnöke jöhet számításba. A Jobbik nevében Szabó Gábor pártigazgató adott ki közleményt, eszerint "Rihó Krisztián, a Jobbik bicskei elnöke arról tájékoztatta a párt Fejér megyei elnökét, hogy nincs köze a Magyarok Nyilaihoz", illetve maga is "értetlenül áll a történtek előtt".

Rihó Krisztián a gyanúsítással szemben panasszal élt, és nem tett vallomást.

A bicske.info hírportál cikke szerint a Jobbik bicskei szervezete 2008. november 11-én alakult meg, ügyvezető elnöke Rihó Krisztián lett. Foglalkozása élelmiszer-kereskedő és hentes.

A múlt héten egy hangfelvételt mutatott be az RTL Klub híradója, amin az egyik gyanúsított elismeri, hogy a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezet verte meg Csintalan Sándort és robbantott több politikus házánál. A felvételeket egy bizonyos Benkő György készítette, aki évek óta ismerte az egyik gyanúsítottat.

A büntetőügynek már tizenhét gyanúsítottja van, akik közül - Budaházy Györggyel együtt - jelenleg tizenegyen vannak előzetes letartóztatásban.

A Jobbik várja "az esetleges bizonyítékokat" a Magyarok Nyilai ügyével összefüggő gyanúsítással kapcsolatban, mivel szerintük eddig többször is előfordult, hogy a hatóságok "indokolatlanul kevertek bele személyeket ebbe az ügybe" - tudatta Szabó Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pártigazgatója.

A közlemény szerint "Rihó Krisztián, a Jobbik bicskei elnöke arról tájékoztatta a párt Fejér megyei elnökét, hogy nincs köze a Magyarok Nyilaihoz".