Szigetvár csődbe ment

2010.03.02. 09:43 Módosítva: 2010.03.02. 09:43
Hatvanmillió forintos, három hónapon túli tartozást halmozott fel Szigetvár önkormányzata, ezért adósságrendezési eljárás indul ellene, írta meg a Dunántúli Napló. A város irányítását pénzügyi biztos veszi át, a kifizetések ezentúl csak az ő engedélyével hajthatóak végre. Szigetvárnak összesen három és fél milliárd forint tartozása van.

A kisváros önkormányzatán hétfőn reggel szembesültek azzal, hogy a cégközlöny elektronikus változatán a várost fizetésképtelenné nyilvánították, és adósságrendezési eljárást kezdeményeztek ellene. A továbbiakban egy budapesti illetőségű cég, a KERFI Zrt. kezeli az eljárást. A cég hétfőn egyelőre még nem jelentkezett be az önkormányzatnál, erre várhatóan a héten kerül sor. Mint ahogy arra is, hogy a társaság pénzügyi biztost delegáljon a város élére.

Bár még a múlt héten is próbáltak a felek megegyezni egymással, az ügyvivő alpolgármester már akkor is kevés esélyt látott a sikerre.

„Az elmúlt két hétben összesen hat testületi ülést tartottunk, de ez sem volt elegendő ahhoz, hogy közös nevezőre jussunk a létfontosságú kérdésben” – mondta dr. Rodek Gyula. Másként látják azonban mindezt azok a képviselők, akiknek indítványára kedden a város küldöttségét fogadja az önkormányzati minisztérium.

A Dunántúli Napló információja szerint az eljárás megindítását követően az önkormányzatnak minden, a gazdálkodását érintő információt a pénzügyi gondnok rendelkezésére kell bocsátani, vagyis átvilágítják a város gazdasági működését. Az eljárás során a csődbiztos rendelkezik az önkormányzat bevételeiről, és a kifizetések is csak az ő jóváhagyásával történhetnek meg. Az önkormányzathoz az elmúlt napokban több inkasszót és fizetési meghagyást is benyújtottak.

Az eljárás megkezdése után már biztosan nem fog megvalósulni a korábban tervezett együttműködés Mohács önkormányzatával, vagy az az ötlet is, hogy szigetvári vállalkozók segítenék ki hitellel a várost. Az alpolgármester szerint erre jogi lehetőség sem lett volna.

Ha nem sikerül valamilyen módon megfordítani az eddigi folyamatot, a város teljes, mintegy 3,5 milliárd forintos kötelezettségállománya lejárt követeléssé válik, ami beláthatatlan következményekkel járhat a város jövője szempontjából.