Százhuszonkilenc H1N1-beteg halt meg

2010.03.03. 18:45 Módosítva: 2010.03.03. 18:45
Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma, február utolsó hetében 12 400-an fordultak orvoshoz. Öt januári halálesetnél is igazolták a H1N1-vírust, ezzel százhuszonkilencre nőtt az új influenzával összefüggésbe hozható halálesetek száma.

Csaknem 13 százalékkal csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma az előző hetihez képest, február 22-28. között már csak 12 400-an fordultak ilyen panaszokkal orvoshoz, derül ki az Országos Epidemiológiai Központ szerdán közzétett jelentéséből.

Tíz újabb laboratóriumban vizsgált mintából mutatták ki a H1N1 vírust, ezzel az ismertté vált megbetegedések száma 2124-re nőtt. A héten igazolt öt esettel együtt százhuszonkilencre emelkedett az új influenzával összefüggésbe hozható halálesetek száma.

A legtöbb megyében csökkentek, csak négyben emelkedtek 15-20 százalékkal az influenzás megbetegedések. A korábbiakhoz hasonlóan az orvoshoz fordulók kétharmada 35 év alatti volt. Kevesebb volt a súlyos eset is, egyharmadával kevesebb beteget, hetvenkettőt vettek fel kórházba influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt, mint az előző héten. Intenzív ellátásra illetve gépi lélegeztetésre viszont nagyjából ugyanannyian szorultak.

Az öt H1N1 vírusfertőzéssel összefüggésbe hozható haláleset mindegyike korábban történt: a 26-57 év közötti, intenzív osztályon ápolt betegek még januárban és február elején hunytak el. Krónikus betegségük miatt mindannyian az influenza szempontjából veszélyeztettek kockázati csoportjába tartoztak.

A héten két óvodában is közösségi járvány alakult ki influenzás megbetegedések miatt Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében. Járvány volt egy baranyai szociális otthonban és egy baranyai településen is. A laboratóriumi vizsgálatok csak a szociális otthon betegeinél mutatták ki a H1N1 vírust, a többi esetben a megbetegedések kialakulásáért felelős kórokozót nem sikerült megállapítani.