no

Felmentették az Index fotósát

2010.03.05. 17:00 Módosítva: 2010.03.05. 17:07
Pénteken megszüntették azt a szabálysértési eljárást, amit a rendőrség indított a tavaly júniusi turulfotózás miatt, amikor egy angol művész levágott emberi műkezet rakott a XII. kerületi madár csőrébe. Mivel az angol fotóssal bonyolult lett volna a kommunikáció, csak a jelen lévő magyarokat idézték be.

Az eljárás megszüntetésével ért véget a Budai Központi Kerületi Bíróságon az Index munkatársa, Barakonyi Szabolcs és három társa ellen indított szabálysértési eljárás. A fotoriportert  garázdaság miatt jelentették fel, mert fényképezte amint a turul szobrot fényképezik. Na de miről is van szó?

Tavaly júniusban járt hazánkban Liane Lang angol művész, aki szobrokat egészített ki saját műanyag figuráival, latexből készült emberi testrészekkel, hogy aztán az erről készült képeket kiállítsa.

Amikor a Böszörményi és Istenhegyi út kereszteződésében található turul szobrot fényképezte, a XII. kerületi önkormányzat sportbizottságának egyik külső tanácsadója ezt észrevette. Marosvári Róbert betelefonált a kerületbe és megkérdezte, hogy mi folyik a Turulnál, és kértek-e bármilyen hasonló akcióra engedélyt.

A polgármesteri hivatal értesítette a rendőrséget. A kiérkező polgárőrök és rendőrök pedig rögtön véget vetettek a fotózásnak, és igazoltatták a jelen lévőket. Bár akkor minden érintett azt hitte, az ügy ezzel itt véget ért, négyen később bírósági idézésből tudták meg, hogy szabálysértési eljárás indul ellenük.

A bírósági eljárás legérdekesebb kérdése nem is az volt, hogy mi történt pontosan. Fontosabb volt eldönteni, hogy a megtörtént események egyáltalán szabálysértésnek tekintendők-e. Barakonyi Szabolcs esetében pedig, hogy mi az újságíró feladata és felelőssége egy olyan esetben, amikor szabálysértést követnek el jelenlétében, illetve, hogy az intézkedő rendőrök miért kezelték őt ugyanúgy, mint a feltételezett elkövetőket.

Ugyanakkor egy-két furcsaság még kiderült a júniusi esettel kapcsolatban, mielőtt az eljárás megszüntetésével az ügy lezárult.

Az a rendőr őrnagy, akiről a vádlottak az igazoltató rendőrök viselkedése alapján azt gondolták, hogy a rangidős tiszt, csak az adatok rögzítéséért volt felelős, mivel a közrendvédelmi szolgálatot csak bűnügyi beosztása mellett másodállásként végzi.

A TASZ ügyvédjével, Fazekas Tamással egyetértve a bíróság az eljárás megszüntetéséről szóló indoklásban kifejtette, a köztéri, különösen az emlékmű jellegű szobrok öncélú megmászása lehet szabálysértés, hiszen megbotránkozást kelthet az emberekben. Bár Liane Lang művésznő esetében a fotók bizonyítják, hogy felmászott a szoborra, a cselekmény mégsem volt öncélú, hanem nyilvánvalóan a művészi szabadság kifejezésének a körébe tartozott és nem járt semmilyen sérelemmel.

A Barakonyi Szabolcs elleni feljelentést egyfajta sajátos tévedésnek minősítette a bíróság („maga valójában véletlenül ül itt a tárgyalóteremben”), mivel ő a sajtótörvény szerinti munkáját végezte, ami egyértelműen nem volt jogellenes.  A bíróság szerint is nyilvánvaló, hogy a tudósító újságíró nem lehet felelős az általa fényképezett események tartalmáért.

Az eset egyik groteszk mellékszála, hogy az angol művész volt az egyetlen, aki ellen nem indult szabálysértési eljárás. Ő mászott fel a szoborra, ő vette le a helyükről a koszorúkat, és tette be a műanyag kart a több vita kereszttüzébe került szobor csőrébe. A pénteki tanúvallomások alapján úgy tűnik, hogy a hiba oka meglehetősen prózai: a nő nem beszél magyarul, a rendőrök nem beszéltek angolul.

Talán azért is eshetett nagyobb figyelem a tudósító fotósra, mert a másik fényképésszel bonyolult lett volna a kommunikáció - hiába segítettek többen is tolmácsolni, és jelezték egyértelműen, hogy ki az egész esemény értelmi szerzője.

Most, hogy a bíróság megállapította a szabálysértés hiányát és az eljárás megszűnt, az index fotósa az ügyvéddel együtt megkeresi a Budapesti Rendőr-főkapitányságot annak érdekében, hogy a jövőben ne akadályozzák hasonlóan a sajtó munkáját