Húszmilliós kártérítést kapott a három évre ártatlanul bebörtönzött nő

2010.03.05. 09:09 Módosítva: 2010.03.05. 09:46
Három évig ült előzetes letartóztatásban és még három évig húzódott bírósági tárgyalása egy ártatlanul megvádolt roma nőnek. Az asszony maradandó egészségkárosodást szenvedett. Tíz évvel letartóztatása után végül kártérítést ítélt meg neki a bíróság.

Három évig húzódó jogi procedúra után a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében 19,3 millió forint kártérítést és ennek négy éves kamatait ítélte meg H. Ritának. H.-t még 2000-ben tartóztatták le kábítószerrel visszaélés gyanújával. Az asszony három évet töltött előzetes letartóztatásban, abban a tudatban, hogy akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik. Ez idő alatt maradandó egészségkárosodást szenvedett. Helyzete szabadulása után sem javult, az elhúzódó jogi procedúra miatt teljesen elszegényedett.

H. Rita büntetőügye a három évig tartó előzetes letartóztatás után még három évig húzódott, ártatlanságát végül 2006 májusában mondta ki jogerősen a Fővárosi Bíróság. Az asszony - akinek a gyerekét időközben tudta nélkül örökbeadták - ekkor indított kártérítési pert, amelyben az első fokú ítéletet végül 2009 szeptemberében hozták csak meg.

Az elsőfokú eljárást három évig tárgyaló bírónő - ugyanaz, aki állítólagos fenyegetések miatt visszalépett a Magyar Gárda perétől - többször is elnapolta a tárgyalásokat, előfordult, hogy két tárgyalási nap között egy év telt el.

Az alperesként az államot képviselő Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) pedig nem ismerte el, hogy a nő egészségkárosodást és keresetkiesést szenvedett el a börtönévek alatt. Kamarás Gábor, H. ügyvédje orvosi papírokkal igazolta, hogy védencét 2000-ben, letartóztatásakor kivizsgálták és akkor egészséges volt.

A börtönévek alatt H. meddővé vált, kihullottak a fogai, halláskárosodást szenvedett, és lelki károkat is okoztak neki. Letartóztatása idején halt meg apja és testvére, a temetésre bilincsben és pórázban vezették elő, melynek költségeit rabkeresetéből kellett megtérítenie.

Az első fokon eljáró bíróság a szenvedésekből csak a fogromlást vette figyelembe a nem vagyoni kártérítés megállapításánál, így a nő által kért összesen mintegy 25 millió forintos vagyoni és nem vagyoni kártérítés helyett csak 7,8 millió forintot ítélt meg neki. Másodfokú ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla helyt adott keresetének és 19,3 millió forintot, és ennek kamatait ítélte meg neki.